promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hamarosan törlik HBO Maxról ezt a súlyosan alábecsült klasszikust, már csak pár napunk maradt hátra bepótolni
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Rengeteg előfizetőt szomoríthat el a hír, olyan filmek távoznak most a platformról.

Mindig izgalmas kérdés, hogy milyen új tartalmakkal rukkolnak elő a streaming oldalak, azonban sokan vannak, akiket legalább ennyire mozgatnak a régi klasszikusok. Bár korábban ezt hitettük, hogy sok filmet már meg sem kell vásárolnunk, mert streamingen biztosan elérhetőek lesznek mindig, ez sajnos nem állja meg a helyét, ezúttal is több olyan filmtől kell fájdalmas búcsút vennünk, amik hiányzoni fognak.

Legutóbb arról számoltunk be, hogy a Netflixről lekerül egy igazi klasszikus, most pedig a HBO Max-on találtunk olyan tartalmakat, amik hiányozni fognak. A teljesség igénye nélkül, de a hónap végén, február 29-én lekerül többek között a roppant egyedi hangvételű, nálunk kevésbé ismert, az Arthur-mondakörhöz tartozó, meditatív hangvételű A Zöld Lovag, Marco Ferreri híres botrányfilmje, az 1973-as A nagy zabálás, vagy Terry Gilliam orwelli parafrázisa, a 1985-ös Brazil is, amiben még Robert De Niro is feltűnik egy aprócska, ám annál emlékezetesebb cameó-szerepben.

Most azonban mégsem ezeket, hanem egy kevésbé számon tartott, de annál jobb filmet ajánlanék, ami valószínűleg sosem fog igazi klasszikussá válni, és Ang Lee (Tigris és sárkány, Ellenséges vágyak, Túl a barátságon)  filmes pályafutásának sem a legerősebb darabja, mégis érdemes lehet a figyelemre.

A Billy Lynn hosszú, félidei sétáját eléggé lehúzták a bemutatásakor, de Ang Lee azért Ang Lee, és ez egy jó film (őszintén szólva egyetlen egy rossz filmet láttam eddig Lee-től, a Budapesten játszódó Gemini Man-t). Főszerepben egy hősként ünnepelt iraki osztag, akik hazalátogatnak megfürödni a civilizált világ képmutatásában meg az üres show-businessben (a cím a nálunk is egyre népszerűbb Super-Bowl kupadöntőjére vonatkozik). Lehet hogy ez az üzenet vékony a nagy díjakhoz és a kritikai sikerhez, de az átlagnéző (főleg ha amerikai) ingerküszöbét bőven megüti.

De a film nem ezért jó, hanem az érdekes megoldások miatt. Egyrészt az egész történet egy kulissza mögötti narratívában játszódik, másrészt tele van érdekes mellékszálakkal.

Egy filmproducer dolgozik a katonák hőstettének bemutatásán (ez a része erősen meta), egy vakbuzgó pompom lány összekavar a főszereplővel, akinek közben a háborúellenes nővére ezerrel azon pörög, hogy a tesóját végleg hazahozza.

MÁS SZÓVAL: EGY CSOMÓ DOLOG TÖRTÉNIK, ELÉG SOK ÁLLÁSPONT MEGVILLAN, ÉS KÖZBEN MÉG HUMORA IS VAN. A FILM ÚGY SZÓL A HÁBORÚ ELLEN, HOGY A KATONÁKRÓL NEM MOND ROSSZAT, ÍGY VÉGSŐ SORON ELÉG PATRIÓTA HATÁST KELT, AMI TÖBB, MINT ÉRDEKES.

A filmben feltűnik Vin Diesel is, de a szerepe egészen aprócska, ám annál jelentősebb. A főszerepet a kevésbé ismert Joe Alwyn játssza, de olyan sztárokkal van körbe rakva, mint Steve Martin, Chris Tucker, Kristen Stweart, és a most is remek, Garrett Hedlund. A film előzetesét itt tudjátok megnézni, HBO Max-on még bő 10 napig nézhető.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás