promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így néz ki a magyar Himnusz: különleges festmény készült Kölcsey Ferenc soraiból, Munkácsy se festhette volna meg szebben
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elképesztő festmény készült szeretett hazánkról, az alkotó kilétének azonban nem mindenki örül.

Magyar szívnek nincs is édesebb dallam, mint a himnuszé, mindig egészen különleges, mikor felcsendülnek Erkel Ferenc dallamai, és ennek bizony a világ más részein is a csodájára járnak, annyira idegen, annyira más a mi fohászunk istenhez. Bár időről-időre megtámadják Kölcsey Ferenc versét, amiért olyan mélabús, épp ez adja a szerzemény különleges, szakrális jellegét.

A magyar történelem ugyanis valóban tele van küzdelmekkel és áldozatokkal, és ezek a történelmi események, valamint a himnusz szövege együttesen teremtik meg az együvé tartozás élményét.

Van mire büszkének lenni, mert rengeteg mindent túlélt már a nemzet, s él még ma is. Az áldozathozatal, az elnyomás és az újjászületés témái mind megtalálhatók a szövegben, amelynek az ország történelmének és küzdelmeinek fontos pillanataira utalnak.

Még ma is egészen elképesztő hallgatni, ahogy egy több tízezres stadion énekli Kölcsey sorait:

De miért is beszélünk most ennyit erről?

Hát azért, mert egy lelkes kedvű művész fogta magát és megfestette a himnuszt. Pontosabban fogalmazva megfestette a mesterséges intelligenciával, hogy ha a himnusz festmény lenne, akkor az milyen lenne?

Az ilyen érdekes ötletfoszlányok mindig nagyon érdekes eredményeket szülnek, mióta a számítógépes képalkotó programok ennyire a hétköznapaink részévé váltak, és már tulajdonképpen egy picike képzettség is után mindenki kiélheti a művészi vágyait.

Szinte nem is telik el úgy hét, hogy ne bukkanna fel egy nagyon ötletes AI fotó, aminek a leggyakrabban két, egymástól nagyon különálló témát kereszteznek (például: fest meg a szuperhősöket, hogy néztek volna ki a középkorban).

Nem is olyan régen Orbán Viktor rakta ki a saját TikTok csatonájára, hogy hogy festene a kormány, ha nindzsákból állna, korábban láthattuk azt is, hogy a mesterséges intelligencia hogyan képzeli el a tipikusan magyar nőket, akiket egyedi nemzeti szimbólumokba öltöztetett. Ezeket az alkotásokat megnézhetitek ebben a videóban, illetve az utána beszúrt cikkünkben:

@noizz.hu

Tényleg így néznek ki a magyar nők?

eredeti hang – Noizz.hu - Noizz.hu

No de hogyan is fest a magyar himnusz, ha vászonra festjük? Igencsak megoszlanak a vélemények, van aki szerint kész giccsparádé a nemzeti színekben pompázó szántóföld, a fehér fátyolba bugyolált, angyalszerű, imádkozó földművesek, és az óriási gótikus épületek, no meg a festmény közepén helyet foglaló óriási védőangyal a méretes magyar zászlókkal - ám van aki csodaszépnek látja. Ti mit gondoltok?

Forrás: Facebook sztárok, sztorik csoport

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás