promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hidegrázó felvétel 1914-ből: így szólt a magyar Himnusz a világháború hajnalán, összeszorul a torkod a 110 éves hangemléktől
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Előkerült egy 1914-es felvétel a Himnuszról, így csendült fel nemzeti imánk a világháború kitörésének évében.

1823. január 22-én Kölcsey Ferenc tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal a Himnusz kéziratát. 1989 óta ez a nap a magyar kultúra napja. Az irodalomórákon nagyon sok mindent megtanultunk a Himnuszról, de akadnak bőven olyan információk, amit csak kevesen ismernek: ilyen például az, hogy keletkezése után több, mint 100 évre eltűnt az eredeti kézirat, illetve hogy nem sokon múlt, hogy Egressy Béni megzenésített változata lett a hivatalos elfogadott nemzeti énekünk.

A Himnusz megzenésítésére 1844-ben írtak ki egy pályázatot, amiben Egressy Béni is versenyben volt. Kis híján az ő verzióját választották a győztesnek, de végül a bírák mégis Erkel Ferenc feldolgozása mellett döntöttek.

Azonban még ma is megtalálható az Egressy Béni-féle változat; hallgasd meg, és döntsd el, melyik tetszik jobban:


A Himnusz eredeti kézirata az 1830-as évek végén tűnt el, és csak 1944-ben került elő; egy zeneesztéta bukkant rá. Megtalálásának története így jelent meg annak idején az újságban:

„Azért nem közöltem - feleltem -, mert a Himnusz kézirata nincs meg. Kölcsey kortársait kivéve, talán soha senki se látta. - Én láttam! - kiáltja a társaságból egy lelkesedő úr. Csodálkozás ült a vendégseregre. A közbeszóló úr elmondta, mit tud a kéziratról és készségesen felajánlotta, hogy nyomra vezet. Másnapra értesítést kaptam tőle, hogy Móricz Kálmánné, László Magda úrnő lakásában Budapesten, II., Lövőház-utca 22. szám alatt a kéziratot megtekinthetem. Kezemben tartottam nemzeti imánk szövegének kéziratát. Meghatódva forgattam a papírt”.

A Himnuszról több hangfelvétel is készült a 20. század elején is. Az első hangfelvétel 1905-ös, és biztos ezt is meg lehet valahol még találni. Azonban az egyik YouTube-csatornán rábukkantunk arra a felvételre, ami idén pontosan 110 éve, 1914-ben, az I. világháború kitörésének évében készült.

A csatorna, amin az alábbi felvétel is meghallgatható, kifejezetten történelmi dalok, himnuszok, felvonulások régi felvételeinek megőrzése céljából született.

Így hangzott 1914-ben Kölcsey Ferenc Himnusza:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás