promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Belenéztek a melltartójába és egy titkos kódot találtak ami egész Angliát érintette: több mint száz évig rejtve volt a megoldás, de most megfejtették
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A melltartóba rejtett üzenet tudósok egész hadát foglalkoztatta, a megfejtés után pedig néma csendben álltak.

Mindig izgalmas találni valamit a múltból, ami az akkori kultúrát és életmódot mutatja be, különösen, ha az embert annyira izgatja a rejtélyek megoldása - a múltban való kutakodás rendkívül szórakoztató. A világban több szakértő és kriptogram-rajongó igyekszik megfejtetlen kódokat feltörni. A világ 50 megfejtetlen kódjának egyike a titokzatos bronz selyemruha, amelybe kódokat rejtő papírdarabkákat rejtettek. Amikor Sara Rivers-Cofield régészeti kurátor 2014-ben blogjában írt a "Bennett bronz melltartójáról", az interneten változatos elméletek jelentek meg a rejtett kódokról. A legújabb kutatások azonban megfejtették a kriptogramot - ráadásul a megfejtés egészen más, mint amire a kutatók többsége gondolt.

Amikor Cofield megvásárolta ezt a ruhát egy régiségkereskedésben, csak azt akarta, hogy a gyűjteménye része legyen. Nem is sejtette, hogy a vintage ruha zsebében egy olyan rejtély rejlik, amiért a világ megőrül érte. Az 1880-as évekből származó bronzszínű selyemruhán egy papírcímke volt, amelyre a "Bennett" nevet varrták, a rejtett zsebben pedig két összebogozott papírlap volt történelmi írással. Cofield azt gondolta, hogy ez egy lista lehet, de aztán azt mondta:

"A sorok között számok is vannak, minden sor más színnel van jelölve, és a margón furcsa, időre emlékeztető feljegyzések vannak: 10 pm, 1113PM és 1124 P. Úgy érzem, ezek a nyomok valamiféle kódra utalnak".

A régész megoldatlanul hagyta a rejtélyt, hogy néhány kódfejtő rajongó megfejtse.

A nyílt kérés vírusként terjedt el az interneten, és az emberek olyan platformokon, mint a Reddit, megírták elméleteiket, a lelkes kódfejtők szerelmes üzeneteket, ruhaméreteket, illegális szerencsejátékot, háborús kódot gyanítottak az írásokban, és néhányan még azt is gondolták, hogy a nő, akinél a ruha volt, kém lehetett.

2022-ben aztán Wayne Chan, a Manitobai Egyetem Földmegfigyelési Tudományos Központjának elemzője véget vetett a kódokkal kapcsolatos találgatásoknak. Chan azonosította, hogy a kriptogram hasonlít a távírókódokra, és tudományos munkájában elmagyarázta, hogyan lehet dekódolni őket. Mivel Chan nem tudta pontosan meghatározni, hogy mit is jeleztek ezek a távírókódok, további kutatásokat végzett az üzenet keletkezésének a korszakában.

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal munkatársaként Chan úgy vélte, hogy a kriptogram az időjárási kódhoz kapcsolódik, amelyet az 1800-as évek végén az ország nemzeti meteorológiai szolgálataként működő amerikai hadsereg jelzőszolgálata használt.

Mivel az időjárás-előrejelzés a távirat feltalálásával könnyebbé vált, Chan a NOAA forrásainak segítségével arra következtetett, hogy a ruhából származó kódok az Egyesült Államokban és Kanadában található jelzőszolgálati időjárás-állomások üzenetei voltak. Minden kód tartalmazta az állomás helyét, a hőmérséklet/nyomás, a harmatpont, a csapadék/szél iránya, a felhőmegfigyelések és a szélsebesség/naplemente megfigyelések kódszavait. A NOAA központi könyvtárának időjárási térképeit alaposan tanulmányozva Chan arra a következtetésre jutott, hogy ezek a kódok az 1888. május 27-i időjárási megfigyelések voltak.

Katie Poser, a NOAA Központi Könyvtárának könyvtárosa, aki segített Chan-nak a történelmi forrásokkal, azt mondta:

"Érdekes volt látni, milyen messzire elért az időjárási szolgálat".

Bár tudjuk, hogy egy "Bennett" nevű nő viselte a ruhát az 1880-as években, hogy miért hordta azokat a távírásos időjárási kódokat, az még mindig rejtély. Cofield szerint a ruha az akkori idők üzleti alkalmi megfelelőjének tűnt, és a hölgy talán munkába viselte. Chan megpróbálta megtalálni a ruha tulajdonosát a Jelzőszolgálat irodájának névjegyzékében, de hiába - egyelőre Chan felfedezése felelevenítette történelmünk egy érdekes részét, amelyről sokan nem tudtak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás