promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zavarba ejtő dolgot találtak a Húsvét-szigeteken, képtelenek vagyunk megfejteni az értelmét
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Semmi máshoz nem hasonlító dolog okoz fejtörést a tudósoknak.

A Húsvét-szigetek híres óriásfej-szobrairól már sok ember hallott, ám korántsem ez az egyetlen rejtély amivel a sziget szolgál. A szigetcsoporthoz tartozó Rapa Nui nevű szigetről ered a helyiek rejtélyes írásmódja, amit a helyi nyelven rongorongonak neveznek - jelentése "kimondani, kántálni, recitálni".

A rongorongo írás a fából faragott táblákon, kődarabokon és egyéb felületeken található, és különlegessége abban rejlik, hogy a világ egyetlen ismert szóbeli nyelvű írásrendszerének számít, amely még mindig megfejtésre vár - egyetlen élő ember sincs a Földön, aki értelmezni tudná az írásjeleket, amelyeket a gigantikus fejszobrok szigetén használtak:

A kutatások alapján pedig a teljesen egyedi karakterkészlet egyáltalán nem olyan ősi: mivel az írásjeleket fára vésték fel, és tudják, hogy a Húsvét-szigeteken a fakitermelés és a mezőgazdaság 1200 körül indulhatott, ezért az írás keletkezését is a 13. századra teszik a témát kutató tudósok.

Az írásrendszer különböző méretű és formájú szimbólumokból áll, melyek vonalakkal és ívekkel kombinálva alkotnak egyedi karaktereket. Ezek a karakterek gyakran egyszerű geometriai alakzatok, állatok, növények és emberi alakok vonásaival rendelkeznek. A rongorongo írásnak nincs közvetlen párhuzama egyetlen más ismert írásrendszerre sem, és a szakértők régóta próbálják megfejteni annak jelentését és funkcióját.

A rongorongo táblák készítéséhez főleg korallfa vagy pandánfa használatos, és a szövegek gyakran spirális vagy kígyó alakban haladnak. Az írás tartalmaz olyan jeleket, amelyek valószínűleg a híres Moai szobrokat is ábrázolják, amelyeket a húsvéti szigetek őslakosai faragtak ki.

Többféle elmélet létezik az írásrendszer eredetéről, használatáról és elvesztett jelentéséről. Egyesek úgy vélik, hogy vallási vagy rituális célokra használták, mások pedig azt feltételezik, hogy valamilyen nyelvet rögzített, amely az idők során elveszett.

A legenda szerint még az őslakos betelepülőket a szigetre hozó Hotu Matu'a törzsfőnök hozta a televésett 67 darab táblát magával, és ő természetesen értelmezni is tudta azokat. Ám a helyiek elbeszéléseiben fennmaradt legendák sokszor egymásnak ellentmondanak, sokat pedig meg is cáfoltak kutatók, így ez nem tekinthető tudományos szempontból megbízható forrásnak.

A legújabb technológiáknak is meg van a szerepük a rejtély feltörésében: az Unicode Consortium nevű amerikai informatikai szervezet különösen erős számítógépek segítségével próbálja megfejteni az írásmódszert, de még nem járt sikerrel. Kíváncsian várjuk, hogy vajon a modern technológia, vagy pedig a számtalan lelkes amatőr titkosírás-elmélet fejtő lesz a vajon a Húsvét-szigeteki rejtély megoldásának a kulcsa.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás