promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Újabb Húsvét-szigeteki szobrot találtak, ráadásul egy meglepő helyen
Borítókép:  profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Váratlan múltbeli relikvia került elő. 

A Good Morning America című reggeli műsorban számoltak be arról, hogy a polinéziai sziget új szobortaggal bővült, és ez még csak a kezdet. Ugyanis, elképzelhető, hogy további szobrokra is lehet lelni ott, ahol ezt is találták.  

Egy kiszáradt tómederben eltemetve lelték meg a műemléket, Rapa Nuin, más néven a Húsvét-szigeten. A kőfejet felfedező csapat úgy véli, hogy a tómederben még több is várhat a feltárásra, miután az éghajlatváltozás miatt kiszáradt a tómeder.  

A mesés sziget a Csendes-óceán délkeleti részén, Óceánia területén, a Baktérítőtől délre található. Néprajzilag Polinézia része, nemzetközi jogilag Chile tartománya 1888 óta. Nevét Jakob Roggeveen holland tengerészkapitánytól kapta, aki 1722-ben húsvét vasárnapján fedezte fel.   

A szobrot a hét elején találták meg a Ma'u Henua, a Húsvét-sziget nemzeti parkját felügyelő csoport szerint.  

 "A Rapa Nui népe számára ez egy nagyon-nagyon fontos felfedezés. Mert itt van a tóban, és senki sem tudja, hogy ez létezik - még az őseink, a nagyszüleink sem tudnak [erről]"

- mondta a Ma'u Henua alelnöke, Salvador Atan Hito a Good Morning Americának. 

[[vid1]] 

A szobor - amely megszilárdult vulkáni hamuból készült - kisebb, mint a szigeten található közel 1000 szobor közül sok másik. A figurákat a szigetre szállították az építési helyükről, meg nem erősített módon. A szigetlakók beszámolói szerint a szobrok "jártak", vagy "olyan erővel voltak felruházva, hogy a sötétségben járkálhattak". Bár ez abszurdnak hangzik, egy 2013-as tanulmányban felvetett elmélet szerint a szobrokat valóban átsétálták a szigeten és a helyükre állították. Ezt pedig egy videóval be is bizonyítják: 

[[vid2]] 

Nem tudni, hogy ez a moai miért és hogyan került a tómederbe, de ez friss felfedezés azt jelentheti, hogy nem ez az utolsó szobor, amelyet találtak. 

 "A mostani száraz körülmények között talán még többet is találunk"  

- mondta Dr. Terry Hunt, az Arizonai Egyetem régészprofesszora a Good Morning Americának.  

"Elrejtette őket a tómederben növő magas nádas, és ha olyan eszközzel kutatunk, ami képes érzékelni, hogy mi van a földfelszín alatt, akkor megtudhatjuk, hogy akár valójában több moai is van a tómeder üledékében. Ha van egy moai a tóban, akkor valószínűleg több is van"

- tette hozzá Dr. Hunt. 

[[c2]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás