promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Orbán Viktor nem keresztapa, csattanós választ adott Ukrajna EU-csatlakozására - Rendkívüli kormányinfó volt ma a karmelita kolostorban
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem volt téma, ami kitárgyalatlanul maradt.

A mai nap folyamán a karmelita kolostorban rendkívüli évértékelő kormányinfó volt, Orbán Viktor miniszterelnök válaszolt az újságírók kérdéseire, rengeteg témát körbejárt, az idei év eseményei bőven szolgáltak kérdésekkel a kormányfő irányába.

Természetesen sok kérdést kapott Ukrajna EU-csatlakozásával kapcsolatban - mint az köztudott, Orbán Viktor végül nem élt vétó-jogával, így a csatlakozási tárgyalások első köre elkezdődhet.

Hozzátette, hogy továbbra sem ért egyet a csatlakozással, és hálás Olaf Scholznak, hogy kihagyta a döntésből - azt is hozzátette, hogy ő egy ülésről "kivonulni" nem tud, olyat csak a francia vagy a német elnök tud, ő csak kimenni tud róla.

Amerikával kapcsolatban megjegyezte - bár név szerint az USA-t nem említette - hogy az "egyik mintademokrácia" nem akarja indulni hagyni az egyik elnökjelöltet. 

Hangsúlyozta, hogy a magyar parlament egyetértése nélkül Ukrajnát lehetetlen felvenni az Unióba, és hogy az Ukrajnának szánt következő segélycsomag esetében is meglehetősen messze vannak a tagállamok álláspontjai - a magyar kormány álláspontja az, a költségvetésen kívül kellene az összeget folyósítani, hitelfelvétel nélkül.

Elmondta, hogy Javier Milei argentin elnök beiktatásának találkozott Volodimir Zelenszkijjel, aki tárgyalási ajánlatot tett neki, amit ő el is fogadott, de további részleteket egyelőre nem közölt a tervezett találkozóról, Vlagyimir Putyinnal viszont "egyik fél részéről sem merült fel szándék" a találkozásra.

A svéd NATO-csatlakozással kapcsolatban kifejtette, hogy nincs török-magyar megállapodás a háttérben, külön hoznak döntést, ám a parlamentnek "nincs sok gusztusa" a döntés meghozatalához, ugyanis amikor legutóbbi a finn csatlakozást jóváhagyták,

másnap Finnország rögtön beperelte Magyarországot egy másik ügyben.

A kérdésre, hogy milyen utasítást adott Lázár Jánosnak a Rákosrendezőn felmerült mini-Dubai projekttel kapcsolatban, azt mondta ő "nem keresztapa", azt meghagyja másnak, és hogy Lázárnak meghagyta, minél jobb dolgot hozzon ki a tervekből.

Az izraeli konfliktusban a kormányfő álláspontja szerint Izrael stabilitása magyar stratégiai érdek is, joga van megvédenie magát, és megelőzni hogy további terrortámadások történjenek a területén.

A magas inflációról szóló kérdésre azt a választ adta, hogy Magyarország rendkívüli mértékben kitett a külföldről érkező energiahordozóknak, de nagy előrelépésnek nevezte az idei napelem-beruházásokat, amit a korábbi Paks I fejlesztéshez hasonlított.

Karsai Dánielről is megkérdezték a kormányfőt, aki azt mondta, népszavazási kezdeményezés van a kérdésben, erről nem a kormánynak kell döntenie, de vele vannak, sok erőt kívánnak neki, és imádkozik érte, míg a korábban botrányba keveredett győri polgármester, Borkai Zsolt újraindulásával kapcsolatban elárulta, hogy ha ő győri választópolgár lenne, nem rá szavazna. A miniszterelnök korábban a Mandinernek adott interjút, érdemes visszahallgatni, mert sok kérdést már ott is érintett, ami a kormányinfón felmerült:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás