promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Soha többet óvszer: örülhetnek a férfiak?
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A tudósok szerint a kísérletek bizakodásra adnak okot.

Hamarosan óriási szexuális forradalom jöhet a '60-as évek után: egereken végzett sikeres preklinikai vizsgálatok után a kutatók ezen a héten megkezdték egy hormonmentes férfi fogamzásgátló tabletta első humán kísérleteit.

A fejlesztés alatt álló szer YCT-529 nevet kapta, és az első gyógyszer a maga nemében, amely eljutott az I. fázisú klinikai vizsgálatokig. Miközben a tudósok évtizedek óta dolgoznak azon, hogy az óvszereken és a vazektómián túl fogamzásgátló lehetőségeket hozzanak létre a szexuálisan aktív férfiak számára, azok, amelyek elérték a későbbi klinikai vizsgálati fázisokat, hormonálisak voltak. 

A zavaró hormonok mindenféle kellemetlen mellékhatással járhatnak, például hangulatváltozásokkal és pattanásokkal, így az YCT-529 potenciálisan sokkal vonzóbb lehetőség lehet.

"A világ készen áll egy férfi fogamzásgátló szerre, és a hormonmentes szer biztosítása egyszerűen a helyes dolog, figyelembe véve mindazt, amit a nők által a tablettától évtizedek óta elszenvedett mellékhatásokról tudunk"

- mondta Gunda Georg, aki a YourChoice Therapeutics mellett a tabletta kifejlesztését vezette, egy nyilatkozatában. 

Az új tabletta a retinsav receptor-alfa (RAR-alfa) gátlásával fejti ki hatását. Ez a nukleáris receptorok családjába tartozó fehérje, amely a retinsavhoz, az A-vitamin származékához kötődik, amely szerepet játszik a spermiumképződésben. Ennek az útvonalnak a blokkolásával az YCT-529 következésképpen megakadályozza a spermiumtermelést.

Az egereken végzett preklinikai vizsgálatokban ez a megközelítés drasztikusan csökkentette a spermiumok számát, és 99 százalékban hatékony volt a terhesség megelőzésében, és az sem elhanyagolható faktor, hogy biztonságosnak is bizonyult - a termékenységre gyakorolt hatása visszafordítható.

forrás: IFLScience

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás