promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mindössze két szó miatt egymilliárd forintot fizetett vásárlójának a McDonald's, nem fogsz hinni a szemednek ha megnézed ezt a TikTok videót
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy meggondolatlan mondat miatt komoly bajba került a McDonald's.

Bizony még a világ legismertebb gyorséttermének a McDonald's-nak is akadnak nehéz pillanatai, főleg amikor egy-egy vásárlójuk pert indít ellenük nem egyszer igen bizarr indokok miatt.

Így történt ez 1992-ben is, amikor az USA-beli Albuquerque-ben a 79 éves Stella Liebeck megégett a forró McDonald's-os kávé miatt. Az idős asszony a forró kávét tartalmazó műanyagpoharat a lába közé tette, majd levette a fedőt, hogy tejszínt és cukrot adjon hozzá, ám a kávé kiömlött, leforrázta őt és harmadfokú égési sérüléseket okozott neki.

Ezt követően abban a reményben, hogy orvosi számláit megtérítik, Liebeck pert indított a gyorsétterem ellen, majd felajánlotta, hogy ejti a McDonald's elleni vádakat 20 000 dollárért (mai árfolyamon több mint 7 millió forint). Ám a cég csak 800 dollárt ajánlott fel a nőnek, így az ügy bíróság elé került.

Az ügyvédek a tárgyaláson képeket mutattak Liebeck égési sérüléseiről, a szakértők pedig azt mondták hogy a McDonald's 180 és 190 fok között tartotta a kávéját, ami 30-40 fokkal melegebben, mint más cégek. A tanúvallomásokból pedig az is kiderült, hogy a McDonald's 700 másik ügyfele is hasonló módon égett meg korábban.

Ezek után az esküdtszék végül 200 000 dollár kártérítést ítélt meg Liebecknek, amelyet később 160 000 dollárra (több mint 156 millió forint) csökkentettek, mert megállapították, hogy részben ő a felelős a kiömlésért. 

Az eset azonnal felkeltette a világ figyelmét. Néhány nappal az ítélet után Franciaországból, Japánból és Németországból érkeztek híradósok a McDonald's székhelyére, hogy interjút készíthessenek a cég vezetőivel. 

Az ügy azonban még ezután is folytatódott, a tárgyalást vezető bíró ugyanis az ítélet után felhívta a McDonald's minőség-ellenőrzési igazgatóját, aki a számokra összpontosítva kijelentette neki, hogy miután napi több millió kávét árulnak, az ilyen esetek "statisztikailag jelentéktelenek".

Ezen két szava miatt pedig végül a bíróság az eredeti összeg helyett végül, nem kevesebb mint 2,7 millió dollár (majdnem egymilliárd forint) kártérítést ajánlott fel a nőnek, amely összeg a cég teljes kétnapi kávéeladásokból származó bevételen alapult.

Az idős asszony tehát a minőség-ellenőrzési igazgató meggondolatlan szavai miatt igencsak jól járt, ennek ellenére kritikusai később kapzsi opportunistának minősítették őt.. Az esetet egyébként több sorozatban és dalban is felidézték, köztük a Seinfeld sorozat egyik epizódjában, és a countrysztár Toby Keith dalában is.

Stella Liebeck 2004-ben halt meg.

A bizarr történet nemrégiben az Ecommerce Magyarország TikTok-videójában is be lett mutatva, igen mulatságos formában.

(NPR)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás