promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A McDonald's lenyomta a kereszténységet, III. Károly saját mekit örökölt - 7 dolog, amit nem tudtál a világ elsőszámú gyorsétteremláncáról
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Tudtad, hogy III. Károly egy saját McDonald's-ot is örökölt II. Erzsébettől? Tudod, hány óránként nyitnak meg egy mekit a világban? És azt, hogy a nuggets falatkáknak külön neveik vannak? Íme néhány érdekesség a világ első számú gyorsétteremláncáról.

1940. május 15-én nyitott meg a világ első McDonald's étterme az Egyesült Államokban, a Kalifornia államban található San Bernardino-ban. 48 évvel később Magyarországra is megérkezett - a külföldi érdekeltségű, amerikai típusú gyorsétteremláncok közül ez volt az első, ami betört a magyar piacra -, hazánk első mekijét még a Kádár-rendszerben nyitották meg Budapesten, a Régi posta utcában.

A magyarországi nyitást óriási várakozás övezte, hatalmas tömeg látogatott el már az első napon a mekibe, ahol már akkor is 15 féle termékből lehetett választani; a kínálatban szerepelt a mai napig népszerű Big Mac, amit akkor 43 forintért adtak.

Két évvel később nyílt meg a Nyugati pályaudvar melletti McDonald's, ami a bisztrólánc legegyedibb legszebb éttermének számít még most is. Hozzá kell tenni, hogy 1990 volt az az esztendő, amikor megnyílt az első Budapesten kívüli egység is, Győrben.


Az idén 83 éves McDonald's-al kapcsolatban összegyűjtöttünk néhány izgalmas érdekességet, amiket talán eddig nem is tudtál.

  • Mint az köztudott, ma már a világ minden nagyvárosában van legalább egy meki; jelenleg több, mint 100 országban 38 ezernél is több éttermük van - ebből 106 csak Magyarországon (2022-es adat). Belegondoltatok már abba, vajon milyen gyorsan nyílnak a világ McDonald's éttermei? Kapaszkodjatok meg, de minden 15. órában átadnak valahol egy új éttermet.
  • A legtöbben azt hinnék, hogy a McDonald's-nak az üdítőből, vagy a játékforgalmazásból van a legtöbb bevétele. Ez nem így van! Azzal biztos nem árulunk el nagy titkot, hogy a hamburgereken és a sültkrumplin igen csekély hasznuk van, de nem is a szirupos üdítők hoznak nekik sokat a konyhára, mint a mozik esetében. Bár a McDonald's a világ legnagyobb játékforgalmazója, akkor sem ebből származik a nagy pénz, hanem az ingatlanbiszniszből, ugyanis már az 1950-es évek óta bérbeadják a franchise-partnereknek azokat az ingatlanokat, amikben az éttermek működnek.

 

  • Kevesen tudják, de maga II. Erzsébet is nyitott magának egy saját mekit nem messze a windsori kastélytól. Azt nem tudni, hogy a királynő hányszor evett a saját éttermében (már ha egyáltalán betette oda valaha is a lábát), de az biztos, hogy most ezt az éttermet III. Károly király megörökölte tőle.
  • Ha már az Egyesült Királyságnál tartunk, a jelenlegi adatok szerint naponta több, mint 68 millióan esznek a világ mekijeiben. Ez több, mint az Egyesült Királyság össznépessége, hiszen 2021-ben például 67,33 millióan laktak itt.
  • Magyarországon is mindenki jól ismeri az "I'm Loving It" szignált, de azt már talán senki sem, hogy kinek a hangján csendült fel annak idején. 6 millió dollárt kapott az az énekes, aki a nevét és az énekhangját adta ehhez a rövid produkcióhoz, ez a valaki pedig nem más volt, mint Justin Timberlake.
  • Gondolkoztatok már azon, miért van 4 különböző formájú csirkenuggets a mekiben? Nem, nem puszta véletlenről van szó, és ezt bizonyítja az a tény is, hogy a különböző formáknak különböző nevük is van: van a bone (csont), a bell (harang), a ball (labda), és a boot (csizma). Ezek után, ha legközelebb nuggets-et kértek a mekiben, jól figyeljétek meg a falatkák formáit, és látni fogjátok, hogy nem csak városi legendáról van szó.

 

(Fotó: Facebook)

  • Végezetül pedig jöjjön egy olyan érdekesség, ami biztos fájni fog a keresztényeknek. Ha hiszitek, ha nem, a McDonald's ikonikus logóját, az íves sárga M-betűt (vagy aranyíveket) ma már sokkal többen ismerik, mint a Szent Keresztet. Hogy mit szól ehhez Ferenc pápa, azt nem tudni, de amennyire egy szerény, rugalmas embernek ismeri őt a világ, biztos csak legyintene rá, és rögtön kérne egy McChicken menüt magának.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás