promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
200 év után némultak el a legendás templom harangjai: egészen felháborító oka van a döntésnek
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A templom 200 éven keresztül minden órában megszólalt, ennek azonban most vége szakadt.​

Az skóciai Beith városának plébániatemplomában többé nem fognak éjjel-nappal harangozni, mivel a lakó panaszt tett azért, mert a zajjal megzavarták az alvásukat. Most a skót egyház úgy döntött, hogy leállítja a harangszót este 11 és reggel 7 óra között.

A helyi lakosok többségének azonban nem tetszik ez a döntés, ugyanis több mint 900 ember írt alá egy petíciót a harangok 24 órásra való visszaállítására, mivel szerintük a harangok Beith történelmét és örökségét képviselik. Bryan McWilliams - aki már 23 éve él a templom mellett - indította el a petíciót, mivel úgy véli, hogy a hagyomány nemzedékek óta beépült közösségünkbe.

A férfi azonban a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a csengő óra több, mint egy időmérő.

Hallható kapcsolatként szolgál történelmünkhöz és örökségünkhöz, és már 200 éve zenél. Sok városlakó megosztotta történetét arról, hogyan támaszkodott ezekre a harangjátékokra egész életében – kezdve attól, hogy tudták, mikor kell hazamenni, amikor az utcán játszottak, egészen az áramszünetig.

A petíciót aláírók hangsúlyozták, hogy megértik hogy mindenki kényelme fontos, azonban hisznek abban, hogy egy személy kényelmetlensége nem haladhatja meg a sokak által szeretett hagyományt, amely generációk óta beépült közösségükbe.

Az 1810-ben épült Beith plébániatemplom fontos része a város történetének. Tom Hart egyházi levéltáros elmondta, hogy az 1990-es években korábban is voltak megbeszélések a harangról, de a 24 órás hagyomány folytatódott.

A harang leállításáról döntést hozó testület egyébként azt mondta, hogy az egyháznak azt tanácsolták, hogy a kellemetlenségek felmérésekor vegyék figyelembe azt a tényt, hogy az állandó harangszónak régóta fennálló kulturális és vallási okai voltak. A helyi lakosok többsége azonban nem kíván beletörődni ebbe a ténybe és követelik vissza azt a hagyományt, ami már évszázadok óta fent állt a történelmükben.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a petíció megváltoztatja-e a helyi tanács döntését, de mindenesetre igencsak példaértékű a közösség kiállása a település hagyományiért - írja a Mirror.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás