promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő: a piramisoknál is régebbi misztikus templomra bukkantak a kutatók
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elképesztő milyen hatalmas és egyben csodálatos építményeket voltak képesek építeni már a piramisok előtt. Találtunk egy misztikus templomot, melyet mérnöki pontossággal hoztak létre.

Newgrange egy 5200 éves ősi sírkamra, amely Írország keleti részén a Boyne-völgyben található. A régészek szerint Newgrange egy ősi templom volt, de ma már úgy tartják, hogy ennél sokkal több is lehetett.

Newgrange körülbelül 5200 évvel ezelőtt (i. e. 3200) épült. Bár a neve nem olyan ismert, de idősebb, mint Stonehenge és a gízai Nagy Piramisok.

A domb átmérője 85 méter, magassága 13 méter, területe körülbelül 1 hektár. Egy 19 méteres átjáró vezet egy 3 alkóvval rendelkező kamrába. Ennek a misztikus építménynek folyosója és a kamrái a téli napforduló körüli reggeleken a felkelő naphoz igazodik. Newgrange-t 97 nagy kő, úgynevezett szegélykő veszi körül, amelyek közül néhányba misztikus rajzok van vésve.

A temetkezési helyet egy földművelő közösség alapította, amely a Boyne-völgy termékeny talaján virágzott. Knowth és Dowth két hasonló halom, amelyek Newgrange-gel együtt az UNESCO világörökségi listáján szerepelnek.

Az ősi templom asztrológiai, spirituális, vallási és szertartási jelentőségű hely, hasonlóan ahhoz, ahogyan a modern katedrálisok a presztízs és a tisztelet helyszínei, ahol a méltóságok nyugalomra helyezhetők.

Newgrange híres arról, hogy a téli napforduló idején a nap megvilágítja a folyosót és a kamrát.  A tetején egy nyílással, mi nem véletlenül került, oda és nagy meglepetést tartozott a kutatók számára. Ugyanis a nyílás célja, hogy az év legrövidebb napján, amely december 21-e, a téli napfordulón napfénnyel töltse meg a kamrákat.

Ahogy a nap magasabbra emelkedik az égen, a kamrában lévő fénysugár kitágul, jelentősen megvilágítva az egész teret. Ez az esemény 17 percig tart, és körülbelül reggel 9 órakor kezdődik. Ha figyelembe vesszük, hogy Newgrange 500 évvel a Nagy Piramisok és majdnem 1000 évvel a Stonehenge előtt jött létre, akkor időmérő pontossága elképesztő.

A Newgrange-t építő kőkorszaki földművesek szándéka kétségtelenül az volt, hogy az új év kezdetét jelezzék. Emellett az élet halál feletti győzelmének erőteljes szimbólumaként is szolgálhatott.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás