promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Téli gumikat árult az interneten, lehúzták 7 millió forinttal az idős férfit
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hatalmas összeget loptak el a herendi férfi bankkártyájáról.

Egyre több helyen hívják fel a figyelmet az online csalók és átverések veszélyeire, és a Google-hoz hasonlóan most a Telekom is kifejlesztett egy netvédelmi rendszert, ami azoknak az ügyfeleknek biztosít teljeskörű védelmet, akik gigabit internetcsomagra fizettek elő.

Sajnos azonban hiába minden óvintézkedés és óvatosság, nagyon sokan így is beleesnek a rafinált csalók csapdájába. Most éppen egy Herenden élő idős férfiről számolt be az Autószektor, akitől 7 millió forintot loptak el, miután megadta a bankkártya adatait. A férfi használt téi gumikat árult a Marketplace-n, amik után egy külföldi vevő érdeklődött.

Miután egyeztettek a Facebook-on, az állítólagos vevő egy emailt küldött az idős férfinek, amiben az állt, hogy a vételárat már kifizették, de az átutalásához és a szállítás egyeztetéséhez szükség van az eladó banki adataira. A sértett ezt követően egy közismert futárszolgálat nevében megküldött linkre kattintva kitöltötte azt az űrlapot, ami látszólag a futárcéghez tartozott - megadva ott a bankkártya adatait is -, nyugtázta a felkínált jóváhagyásokat, és megadta a kapott banki visszaigazoló kódokat.

Rövidesen felhívták a bankjától, hogy utalt-e mostanában nagyobb összeget, mire a férfi közölte, hogy épp ellenkezőleg; ő vár pénzt egy külföldi vevőtől, aki megvásárolta tőle a téli gumikat. A bankban ezután azt tanácsolták neki, hogy tegyen feljelentést, mert több mint 7 millió forintot leemeltek a számlájáról.

A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az alábbi tanácsokat adta ki hasonló esetek megelőzése érdekében:

  • Személyes és pénzügyi adataink nagy értéket képviselnek. Ha ezekhez illetéktelenek hozzáférnek, komoly anyagi károkat is okozhatnak. A bűnözők megtévesztő telefonhívásokkal, e-mailekkel és közösségi oldalakon keresztül küldött üzenetekkel próbálnak meg hozzájutni a felhasználók adataihoz.
  • Bankszámla- és kártyaadatainkat semmilyen körülmények között ne adjuk ki idegeneknek! Belépési jelszavainkat és a kártya hátoldalán található CVC-kódot a hivatalos ügyintézés során nem kérik, ugyanakkor ennek ismeretében illetéktelenek online tranzakciókat tudnak végrehajtani a bankkártya fizikai jelenléte nélkül is.
  • Soha ne adjuk meg banki adatainkat egy idegen forrásból származó linkre kattintva!
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás