promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sosem találnád ki, kivel hozták a frászt Joe Bidenre a Fehér Ház Halloweenján
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Alig akartunk hinni a szemünknek, amikor megláttuk a Fehér Ház videóját.

Noha Magyarországon nem ünnep a Halloween (nálunk Mindenszentek és Halottak Napja van), Amerikában nagyon is az. A nyugati világ vezető hatalmának kultúrájának az egyik legismertebb elem az október végi ijesztgetős ünnep. A globalizációnak hála egyre nagyobb teret hódít az egész világon, vidám beötözős mulatságok egész sorát rendezik szerte a Földön mindenfelé, de álllami halloweeni ünnepség még továbbra is csak az Egyesült Államokban van.

Az elnök washingtoni rezidenciáján, a Fehér Házban szokott lenni az ünnepség, amin az amerikai kormány prominens tagja vesznek részt családjukkal együtt. Ez idén sem volt másként, és a szokásokhoz híven egyes vezetők a gyerekeiket is elhozták, jelmezben, ahogy az illik. Anthony Blinken külügyminiszter meglehetősen érdekes jelemzt választott gyermekeinek: kislányát ukrán zászlónak, míg fiát Zelenszkijnek öltöztette.

Meglehetősen furcsa képsorok, még a most zajló orosz-ukrán háború ideje alatt is. A halloweeni tradíciók szerint ezen az ünnepen jesztő, félémetes jelmezbe bújnak az emberek, így űzve el a rossz szellemeket. Lehetséges lenne, hogy az amerikai elnök legnagyobb félelme nem más, mint az ukrán elnök?

Ha tekintetbe vesszük, hogy az USA mekkora pénzügyi támoatás nyújt Ukrajnának a jelenleg zajló konfliktusban (mindezt teszi az amerikai adófizetők pénzéből), még bizarabbb a szimbolika. Halloweenkor szintén hagyomány, hogy a jelmzes gyerekek az utcákat járva, házakba bekopogva édességet kérnek az ott lakóktól - vajon a külgyminiszter párhuzamba állította ezt Zelenszkij akcióival? 

Blinken jelmezválasztása megosztotta a kommentelőket, a hivatalos ukrán álláspont köszönetet mondott az amerikai kormányzatnak a támogatásért, de sokan inkább ironikusként értelmezték az akciót. A mérések szerint az Ukrajnának nyújtott katonai és pénzügyi támogatás a demokraták jövő évi választási győzelmét is veszélyezteti, az amerikai társadalom egyre kevésbé lelkes az Ukrajnának nyújtandó támogatások folyósításának ügyében.

Volodimir Zelenszkij cikkünk megjelenéséig még nem reagált a dologra, kíváncsiak lennénk, ő vajon mit szólt a dologhoz.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás