promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Végzetes eredménye lehet a lakásbérlésnek - tudósok állapították meg valójában mennyit fizetünk az albérletért
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy új kutatás alapján úgy tűnik, hogy az albérletben lakás nem csak az anyagi, de az egészségügyi helyzetünkre sincs jó hatással.

 

Egy új tanulmány meglepő következtetésre jutott a lakásbérléssel kapcsolatban. Állításuk szerint hozzájárul a korai öregedéshez, méghozzá akár kétszer olyan mértékben, mint a tartós munkanélküliség. Rossz hír ez a saját lakással nagy arányban nem rendelkező úgyevezett millenial-generációnak, azonban jó hír az ,hogy a hatások nem visszafordíthatlanok.

A kutatás a reprezentatív UK Household Longitudinal Study adatbázisát és a British Household Panely Survey felmérés válaszait használta fel a következtetések levonásához. A kérdőívben rákérdeztek fizikai hatásokra is, mint például a penész és a hideg, de kitértek pszichoszociális aspektusokra is, mint a magas bérleti díjak vagy a túlzsúfoltság.

Az így kapott információkat aztán a szakértők összekapcsolták a résztvevők egészségügyi nyilvántartásával, akiktől vérmintát is vettek DNS-elemzéshez a biológiai öregedés mértékének megállapításához. Körülbelül 10 éves periódust vizsgáltak, és a kísérlet vége azt mutattta, hogy a bérlő emberek gyorsabban öregedtek - ráadásul a káros hatás majdnem kétszer akkora volt, mint a munkanélküliségé vagy a dohányzásé.

Bár az egyetemi kutatók hangsúlyozták, hogy mivel a módszer megfigyelésen alapult, ezért közvetlen ok-okozati összefüggéseket nem lehet a tanulmányból levonni, mégis tettek megállapításokat. Állításuk szerint jobb szociális- és lakáspoltikával jelentős mértékben lehetne javítani az emberek általános egészségi állapotán, amivel végső soron pénzt spórolna meg az állam.

Az angol szabályozást erősen lakástulajdonos- és befektetőpártinak tartják, véleményük szerint akár törvénymódosítással kéne elérni az albérlők helyzetének javítását,akár árplafont is bevezethenének a lakásbérleti-díjakra.

forrás: Journal of Epidemiology

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás