promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Itt a súlyos igazság a lusta emberekről, valami történik az agyukban - a tudósok is elképedtek az eredményektől
Borítókép:  profimédia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nincs mit tenni. A lustaság nem fél egészség, de legalább fél motiváció!

A lusta emberek agya ugyanolyan aktív, mint azoké, akik motiváltak – ez derült ki egy kutatásból, ami miatt végre megkönnyebbülhetnek azok, akik emiatt eddig ostorozták magukat. Az eredmények az Alzheimer-kór hatékonyabb kezeléséhez is hozzájárulhatnak. A University of Oxford neurológusai 40 ember hívtak egy kísérletre. A kutatók aszerint válogatták ki az alanyokat, hogy a mindennapokban mennyire érzik magukat lelkesnek, motiváltnak – írja az Origo.

A kutatásban résztvevők mindenféle feladatokat kaptak és eközben MRI-vel mérték az agyi aktivitásukat. A kevésbé motivált emberek nemet mondtak a nehezebb, több munkát igénylő feladatokra, de közben agytevékenységük nem maradt el a szorgosabb társaikétól.

A kutatók ebből arra következtettek, hogy a lustább emberek agya ugyanúgy dolgozik, mint a szorgalmasoké, csak nem megfelelő hatékonysággal. Számukra tehát nagyobb megerőltetésre van szükség, hogy elérjék ugyanazt a hatékonyságot.

A lustaság olyan jelenség, amely sokakat érint és kihívást jelenthet a mindennapi életben. Sokan hajlamosak vagyunk arra, hogy néha kényelmes megoldásokat válasszunk, és elkerüljük a feladatokkal való foglalkozást. Ez a passzív állapot késleltetheti vagy akadályozhatja a személyes és szakmai fejlődést. Fontos megérteni, hogy a lustaság nem azonos a pihenéssel vagy a relaxációval, hanem inkább a tevékenységek elkerülését jelenti azért, hogy ne kelljen megerőltetni magunkat.

Hogy alakul ki a lustaság?

Ha nincs elég motiváció vagy cél, könnyebb lustasának lenni, vagy ha valaki túlterhelt vagy túl stresszes, hajlamosabb lehet a lustaságra, mint menekülési mechanizmusra. Illetve ha valaki úgy érzi, hogy nem tudja jól elvégezni a feladatot, lehet, hogy inkább elkerüli azt.

Hogyan legyünk hatékonyak a lustasággal szemben?

Fontos, hogy kitűzzünk konkrét célokat, és megtaláljuk a belső motiváció forrását. Ez segíthet a lustaság leküzdésében és a cselekvésre való ösztönzésben. A hatékony napirend kialakítása, időbeosztás és a fontos feladatok előtérbe helyezése is segíthet abban, hogy elkerüljük a lustaság csapdáját. Haladjunk kis lépésekben. Ez segíthet elkerülni a túlterhelést és lehetővé teszi, hogy könnyebben kezdjünk hozzá a tevékenységekhez. Az is számít, hogy tudatában legyünk a lustaság jeleinek és felismerjük, amikor hajlamosak vagyunk rá. Az önfegyelem és az elszántság fejlesztése segíthet abban, hogy felismerjük és kezeljük a lustaság kihívásait.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás