promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Aggasztó hírek érkeztek a koronavírusról: mostmár a gyógyszer sem fog segítséget nyújtani?
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A tudósok szerint a vírusellenes szerek használata elősegítheti a Covid evolúcióját -  a tanulmány bizonyítékot talált arra, hogy a vírus túlélheti a molnupiravirral való kezelést, ami mutálódott változatokhoz vezethet.

A Covid-19 vírusfertőzésben szenvedő betegek kezelésére használt vírusellenes gyógyszer mutációkat okozhat a vírusban, és új változatok kialakulását segítheti elő - állítják a tudósok. A Molnupiravir, amelyet Lagevrio márkanév alatt is árulnak, arra szolgál, hogy a koronavírust pusztulásig mutálja, de a kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy a vírus néha túlélheti a kezelést, ami mutálódott változatokhoz vezet, amelyek időnként más emberekre is átterjednek.

Nincs bizonyíték arra, hogy a molnupiravir a Covid veszélyesebb változatait hozta volna létre, de a tudósok szerint a mutációk növelték a vírus genetikai sokféleségét a vadonban, és több lehetőséget biztosítottak a jövőbeli evolúcióhoz.

"Az embereknek vannak aggályaik a molnupiravirrel kapcsolatban, és ez bizonyos értelemben visszaigazolja ezeket" - mondta Dr. Theo Sanderson, a tanulmány vezető szerzője, a londoni Francis Crick Intézet posztdoktori kutatója. "Tudjuk, hogy ezek a vírusok jelentős számú mutációt követően is életben maradhatnak, és bizonyos esetekben még mindig fertőzőképesek lehetnek."

A kutatók szerint az eredmények fontosak a molnupiravir és más, hasonló módon működő, fejlesztés alatt álló gyógyszerek kockázatainak és előnyeinek további értékelése szempontjából.

A Nature című folyóiratban megjelent írásukban a tudósok számos bizonyítékot ismertetnek, amelyek arra utalnak, hogy a molnupiravir alkalmanként a Covid-vírus erősen mutálódott, de életképes formáit hozhatja létre. Az első jel akkor bukkant fel, amikor a kutatók átfésülték a több mint 15 millió Covid-genomot tartalmazó globális adatbázisokat. A tudósok a molnupiravir bevezetése után, 2022-ből származó vírusokban találtak jellegzetes mutációkat. Amikor a gyógyszer mutálja a vírus RNS-ét, a genetikai kód bizonyos régióiban növeli a specifikus mutációk arányát.

Amellett, hogy a tudósok a betegektől kapott Covid-vírusokban is felfedezték a jellegzetes mutációkat,arra a következtetésre jutottak, hogy ezek gyakoribbak voltak azokban az országokban, ahol a legtöbb molnupiravirt használták, például az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Japánban. További elemzések után pedig nyilvánvalóvá vált, hogy a jellegzetes mutációk gyakoribbak voltak az idősebb betegektől vett Covid-vírusokban, akiket nagyobb valószínűséggel kezeltek a gyógyszerrel.

Forrás: Guardian

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás