promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Covid-19 az online szerencsejáték szekerét tolja
Borítókép:  illusztráció. Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Carsten Rehder.
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egyre több fiatal férfi próbálja netes szerencsejátékkal feledtetni a világjárvány okozta elszigeteltséget. Ausztrál kutatók vizsgálták a háttérben húzódó okokat.

A világjárvány miatt pörögnek a szerencsejáték oldalak. Bár bőven akad online casino magyaroknak is, egyelőre csak az ausztrálok vizsgálták meg alaposabban a helyzetet. Egy friss kutatás során arra jutottak, hogy összességében többen kötnek netes fogadásokat, miközben a szerencsejátékra fordított összeg átlaga csökkent a 34 évesnél idősebb férfiak és nők esetében. Az ARGC tanulmánya több mint 2000 játékost vizsgált, közülük háromból egy regisztrált új online kaszinó oldalon júniusban és júliusban. Az is kiderült, hogy 23 helyett már 34 százalékuk fogad hetente négynél többször – számolt be a tanulmányról az ausztrál ABC.

Sokatmondóak ezek a számok, még akkor is, ha figyelembe vesszük, hogy a felmérés abban az időszakban készült, amikor az NRL, az AFL és a Premier League sűrített menetrenddel újraindította a szezont. Különösképpen, ha vetünk egy pillantást a legnépszerűbb ausztrál fogadócégek pénzügyi jelentéseire is:

  • a Tabcorp digitális fogadási forgalma a 2019–20-as pénzügyi évben 3,8 százalékkal, 7,1 milliárd dollárra nőtt, míg a kiskereskedelmi forgalom 27,9 százalékkal 5,4 milliárd dollárra esett vissza.
  • a Sportsbet anyavállalata, a Flutter Entertainment arról számolt be, hogy ausztrál működési nyeresége megközelítette a 200 millió dollárt a június 30-át megelőző hat hónapban, az online nettó árbevétel pedig 45 százalékkal nőtt az év első felében.
  • a Ladbrokes anyavállalata, a GVC Holdings szintén 43 százalékos profitnövekedést könyvelhetett el ugyanebben az időszakban.

A fizikai és a mentális egészség is romlott

Elszigeteltség, unalom és fogadási promóciók – ezekkel magyarázták a fiatal férfiak megnövekedett szerencsejáték-kiadásaikat – osztotta meg a tapasztalatokat Rebecca Jenkinson kutató. A hirdetésekre és pormóciókra eleve érzékeny játékosokra erőteljesen hatottak az intenzívebb reklámkampányok – fűzte hozzá. A szakember azt is elárulta, hogy az összes megkérdezett körülbelül 78 százaléka játszik online, szemben a járvány előtti 62 százalékkal. Nem hiszem, hogy ez rövid időn belül visszaesne a COVID előtti szintre – mondta.

„Továbbra is bizonytalan időszakot élünk. Van, aki elvesztette a munkáját is, míg azok a tényezők, melyek az online szerencsejátékra motiválnak nem szűntek meg, különösen a vizsgált fiatal férfiak körében”

– fogalmazott Dr. Jenkinson. Ezt támasztja alá az is, hogy a megkérdezettek több mint fele szerint fizikai és mentális egészségi állapota egyaránt romlott a világjárvány idején.

A kulcsszó az unalom

A tanulmány szerzőivel több játékos is megosztotta személyes történetét is:

„Amikor unatkozom, az ujjam már nyitja is appot (...) Régen le tudtam állni, most viszont nem megy”

– mesélte egy 23 éves férfi.

„Annyira unatkozunk a haverokkal, hogy ostoba fogadásokat kötünk lovakra, kutyákra, tengertúli sportokra, anélkül, hogy bármi fogalmunk lenne az adott sportról, csak az izgalom miatt”

– osztotta meg egy 18 éves férfi.

„Az online fogadás lehet szórakoztató, de nagyon könnyű függővé válni”

– összegezte egy 25 éves férfi.

Támogatják az önkorlátozást

Mindezek ismertében nem csoda, hogy az ausztrál online fogadócégek felelősségteljes játékra figyelmeztetik a felhasználóikat. Ezt önkorlátozó funkciókkal és limitbeállítási lehetőségekkel segítik is. Az iparág támogatja egy olyan nyilvántartás létrehozását is, amely lehetővé tenné, hogy a problémás szerencsejátékosok eltiltsák magukat az összes ausztrál engedéllyel rendelkező fogadási szolgáltatástól.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás