promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Többen lehetnek depressziósak az edzőtermek bezárása miatt
Borítókép:  PixaBay
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Megnőhet a depresszió kialakulásának a kockázata azoknál, akik az edzőtermek bezárása előtt rendszeresen jártak sportolni.

Az elmúlt évtizedekben több kutatás is kimutatta, hogy a rendszeres testmozgás kifejezetten jó hatással van a hangulatunkra, és számos mentális betegség (pl. szorongás, depresszió, evési zavarok) ellen hatékony védelmet nyújthat, különösen hosszútávon. Ezzel szemben a fizikai erőnlét elhanyagolása idővel nagyobb valószínűséggel okozhat mentális zavarokat  – derül ki a BMC Medicine november 11-én publikált tanulmányából.

Az Egyesült Királyság két londoni egyeteme és a Massachusettsi Általános Kórház kutatói hét év alatt 152 978 fő, 40–69 év közötti felnőtten végeztek vizsgálatokat, összehasonlítva a fizikai edzettség mértékét a mentális betegségek tüneteivel.

A kutatók megállapították, hogy a vizsgálat elején azok az alanyok, akik rendszeresen végeztek valamilyen testmozgást, nagyobb valószínűséggel számoltak be jó mentális egészségi állapotról. Ezzel szemben azok a résztvevők, akik kevesebbet vagy egyáltalán nem sportoltak, a felmérés során majdnem kétszer nagyobb valószínűséggel számoltak be depresszióról, és 60 százalékkal gyakrabban tapasztaltak szorongást.


Forrás: PixaBay

Az edzés továbbá javíthatja az önbecsülést is, és a testmozgást végző emberek kevésbé valószínű, hogy magányosak vagy társadalmilag elszigeteltek lennének 

– írja az Insider.

Bár a különböző mentális betegségek rendkívül összetettek lehetnek kórtanilag, így nem is szabad oly' módon általánosítani, hogy aki rendszeresen sportol, az nem lehet például depressziós. A testmozgás azonban egy hatékony megküzdési stratégiát nyújthat, amely hosszútávon fontos tényező lehet pszichológiai ellenálló képességünk és a tünetek alacsonyabb kockázata szempontjából.

Mindezek együttvéve azt jelzik, hogy a sportolási lehetőségek (pl. edzőtermek) biztosítása a lakosság számára jó stratégia lehet a depresszió és a szorongás növekvő arányának kezelésére.

Ennek fényében joggal merülhet fel bennünk a kérdés:

milyen hatással lesz az edzőtermek újbóli bezárása a magyar lakosságra? 

Jelenleg valamivel nehezebb helyzetben vagyunk, mint tavasszal, az időjárás ugyanis nehézkesebbé teszi a szabadtéri testmozgást, az arcot eltakaró maszkok kötelező viselése pedig sokakat visszatarthat a kültéri sportoktól. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás