promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A COVID-nál is pusztítóbb világjárvány jöhet, a tudósok már most félnek attól, ami ránk vár
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Rettegnek a tudósok a következő járványtól, ami pusztítóbb lesz, mint a koronavírus.

A koronavírus okozta világjárvány mindenhol pusztított, de az oltással mérsékelni tudtuk a terjedését, emellett életeket mentettünk meg vele. Ahogy egyre több variáns jelent meg, úgy a COVID-19 is gyengült, és most már leginkább olyan tüneteket produkál, mint egy influenza. Azonban nem múlt el még teljesen a veszély, Magyarországon is tapasztalható, hogy egyre többen hordanak ismét szájmaszkot.

A veszély nem valótlan, hiszen felbukkant egy újabb COVID-mutáns, mégpedig az Arcturus COVID, ami nemcsak hogy gyorsan terjed, de egy különleges tünettel is jár.

A koronavírus nem az első és nem az utolsó világjárvány volt az emberiség történetében, és brit tudósok szerint

a következő pandémia még pusztítóbb lehet.

Teresa Lambe professzor - aki segített az Oxford-AstraZeneca COVID-19 oltóanyag kifejlesztésében - a The Independent-nek mondta azt, hogy sokkal komolyabban kellene vennünk ezeket a járványokat, és nagyobb hangsúlyt kellene fektetnünk a felkészültségre.

„A megfelelő pandémiás felkészültség biztosítása olyan biztosítási kötvény, amely megéri a befektetést”

- fogalmazott a szakember.

Sir David King, az Egyesült Királyság kormányának korábbi tudományos főtanácsadója szerint ugyanabban a helyzetben vagyunk, mint 2020-ban, míg Sir John Bell immunológus és genetikus külön véleménycikket írt arról, hogy egy világjárvány nem csökkenti annak veszélyét, és nem jelenti azt, hogy idén vagy a következő évben ne jönne egy újabb pandémia.

„Nem állunk készen a következő világjárványra”

- jelentette ki Bell.

Kétségtelen, hogy a koronavírus volt az egyik legrosszabb, legpusztítóbb világjárvány. Emberek milliói szenvedtek hosszan tartó COVID-betegségben, amiknek a következményei még mindig nincsenek teljesen feltárva. A tudósok még mindig vizsgálják a fertőzések elleni intézkedések szélesebb körű társadalmi hatásait, hiszen bizonyított, hogy abban az időszakban fokozott volt a stressz az embereknél - legalábbis az Egyesült Királyságban; de biztos Magyarországon is stresszesebbek, ingerültebbek voltunk.

A szakértők szerint az állandóan fennálló kockázat miatt le kell vonnunk a tanulságot a COVID-19-ből, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ne ismétlődjön meg.

„Mit tanulhatunk a COVID-19-től és korai terjedésétől? Hogyan viszonyulnak a korai szakpolitikai válaszok a különböző országokban? És mik voltak az okai annak, hogy a válság idején a legkiszolgáltatottabb lakosság életmentő technológiákhoz való gyors hozzáférése nem sikerült? Foglalkoznunk kell a világjárvány legrosszabb forgatókönyveivel, és ösztönöznünk kell a kormányok, a globális egészségügyi szervezetek és az ipar tartós politikai összpontosítását és befektetéseit a világjárványra való felkészülésbe.(...) A következő járvány még az előzőnél is pusztítóbb lehet. Állandó készenlétben kell lennünk a következő nagy egészségügyi válságra - ha nem cselekszünk most, nem bocsátják meg nekünk”

- írja Sir John Bell.


(Forrás: IFLScience)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás