promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Újfajta Covid támad, mely fertőzőbb lehet mint az összes többi?
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A koronavírus új mutánsa vörös szemeket is okozhat. 

A Covid-veszély még nem múlt el teljesen. Egyre többen kezdtek újra maszkot hordani, és a tömegrendezvényeken is egyre több a megbetegedés. A számtalan variáns mellett fel is tűnt egy újabb fajta Covid-mutáció.

Az új Arcturus COVID-változat gyorsan terjed, és egy különleges tünetet okoz.  Az XBB.1.16, vagyis az Arcturus COVID-változatot először 2023 januárjában észlelték Indiában, ahol a megbetegedések számának megugrását okozta.

Most ez a törzs az Egyesült Államokban is egyre nagyobb teret nyer. A Centers for Disease Contro land Prevention (CDC) 2023. április 24-én arról számolt be, hogy az Arcturus törzs a fertőzések 10%-át teszi ki itt.

Itt két vezető COVID-19 szakértő ismerteti azt az öt dolgot, amit az Arcturus COVID-változatról tudni kell.:

-Az Arcturus COVID változat az Omicron törzs rokona.
-Az Omicron a COVID-19 törzs, amely 2021 végén és 2022 elején pusztítást végzett az életünkben. Amikor egy vírus szaporodik, olyan mutációkat fejleszthet ki, amelyek eltérnek a korábbi változatoktól. Az Omicron főként azért szül több ilyen mutációt, mert különösen fertőző. Az Arcturus a legújabb, mondja Dr. Len Horovitz, a New York-i Lenox Hill Kórház tüdőgyógyász specialistája.

A WHO is figyeli az Arcturust

2023. április 20-án az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az Arcturust "érdekes változattá" minősítette át, annak alapján, hogy milyen gyorsan terjed. Az Arcturust eddig több mint 20 országban észlelték.

Az Arcturus piros szemet okozhat

Dr. Horovitz szerint a kötőhártya-gyulladás vagy rózsaszín szemgyulladás - rozsdás, viszkető és ragacsos szemérzetet okoz - az Arcturus változat esetében gyakoribb, mint más COVID-19 törzsek esetében, különösen a gyermekek körében.

"A rózsaszín szem egy viszonylag új COVID-19 tünet, és gyorsan terjed"

- mondja Dr. Horovitz.

Az Arcturus egyéb tünetei közé tartozhat a magas láz és a köhögés is.

Az Arcturus COVID-változat fertőzőbb lehet, mint rokonai

Úgy tűnik, hogy az Arcturus fertőzőbb, mint a korábbi törzsek, de hogy pontosan mennyivel fertőzőbb, még nem tudjuk, mondja Dr. Jack C. O'Horo, a Mayo Clinic fertőző betegségekkel foglalkozó specialistája - de még ne nyomjuk meg a pánikgombot - írja a The healthy.

"Nem aggódom jobban emiatt, mint a korábbi alváltozatok miatt" - mondja Dr. O'Horo, hozzátéve, hogy "számos fertőző alváltozat jött és ment, és ez nem tűnik súlyosabbnak, mint az Omicron vonal többi tagja. Figyelemmel kell kísérni, de a jelenlegi adatok nem utalnak arra, hogy a védőoltás frissítésén kívül másra is szükség lenne, ha valaki jogosult rá, és még nem tette meg."

A COVID-19 még nem ért véget

A közegészségügyi vészhelyzet a tervek szerint május közepén ér véget, de a COVID-19 nem tűnik el, mondja Dr. O'Horo. A COVID-19 megelőzése magában foglalja a védőoltások naprakészen tartását, az alapos kézmosást, és azt, hogy betegség esetén otthon maradjunk - mondja.

Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás