promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tömegeknek segít New Yorkban a grandiózus magyar filmes, Amerikában a lába elé borulnak akikért nap mint nap harcol
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az egyik valaha volt legsikeresebb magyar gyártású animációs film a 2004-ben bemutatott Nyócker! című produkció.

Parádés szinkronja nagyban hozzájárult a sikeréhez, LL Junior felejthetlen Lakatos Ricsiként, de Szabő Győző, Csőre Gábor és az azóta elhunyt Gesztesi Károly szintén kölcsönözték hangjukat a szereplőknek. Abszurd humora (gyrososnál bujkáló Oszama Bin Laden, olajnagyhatalom Józsefváros) a nemzetközi zsűri tetszsét is elnyerte, a 2005-ös Annecy Animációs Filmfesztiválon elnyerte az első díjat. A film társ-forgatókönyv írójának útja a film után messze vezett a nyolcadik kerülettől.

Orsós László Jakab Zalaegerszegen született 1964-ben, édesapja fafaragó volt. 18 éves korában kapott egy kéziratot Nádas Pétertől, innentől kezdve eldőlt, hogy a kultúra területén szeretne dolgozni. Dolgozott folyóirat-szerkesztőként, étteremkritikusként, újságíróként, tanított a Színművészeti Főiskolán. A kétezres évek elején költözött az Egyesült Államokba, kultúrdiplomataként. Megszerette a kinti munkát, közeget, kint ragadt. Útja New Yorkba vezetett, jelenleg ő a Brooklyni Közkönyvtár művészetekért felelős aligazgatója.

A kapitalizmus hazájában, ez Egyesült Államokban némileg máshogy működnek a dolgok, mint amit Európában megszoktunk. A szociális védháló jóval lazább szövésű, az állam szinte semmilyen ingyenes közszolgáltatást nem nyújt. Társadalombiztosítású rendszerük évtizedek óta a keserű humor céltáblája, az interneten számtalan mém található az amerikai egészségügyről, akár egy mentős szállításnál is több ezer dollára rúghat a számla. Ebben a furcsa rendszerben jelent kivételt a könyvtár, ami viszont az itthon megszokotthoz képest jóval szélesebb körű, ingyenes közszolgáltatásokat kínál. Ingyenes internetszolgáltatás, fűtött termek, de még zuhanyzó is rendelkezésre áll. A jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben valóságos menedékként szolgál álláskereseőknek, hajléktalanoknak, az alsóbb társadalmi rétegnek, kultúrmisszió mellett gyakorlatilag karitatív tevékenységet is végezve.

Orsós László Jakab egy ilyen intézmény egyik vezetőjeként tesz sokat a kultúráért, és a szerencsétlen társadalmi helyzetben lévőkért is. New York ráadaásul hiába a világ egyik leggazdagabb városa, szélsőséges jövedelmi különbségek vannak, a világ  egyik pénzügyi központjában rengeteg hajléktalan él, 3500 dollár az albérletek átlagára, és rengeteg lakás olyan állapotban van, ami Budapesten maximum egykor a Hős utcában volt található.  Orsós László Jakab élete is kiváló példa arra, hogy elhivatottsággal bárhová elérhetünk, és akár egy zalaegerszegi fiatalember számára is valósággá válhat az amerikai álom.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás