promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
 A magyar címertől hüledeztek Amerikában, értetlenül fogadták, de az igazi furcsaság csak ezután jött
Borítókép:  Sapientia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem várt helyen bukkant fel a magyar címer, de nem is ez a legfurcsább az egészben.

A külföldieket sokszor meg tudják döbbenteni, hogy Magyarországon milyen szokásaink vannak, hogy milyen színes és régmúltra visszanyúló történelemmel rendelkezünk, és hogy milyen finom, tradícionális ételek léteznek nálunk. Gyakran előfordul, hogy a magyarokat valamilyen amerikai produkcióban jelenítik meg - olykor az anyanyelvünkön szólal meg valamelyik szereplő, olykor Budapest utcái jelennek meg a jelenetekben -, de olyanra is volt példa, amikor egy vegyesboltban egymás mellett sorakoztak az értékesebbnél értékesebb tárgyak, amik hazánkhoz köthetők. De ami a furcsaság, hogy egy olyan dolog is felbukkant ott, aminek úgy van köze a rendszerváltáshoz, hogy a történelmi eseményre csak hónapokkal később került sor.

Talán sokan emlékeznek még a Nehéz napok egy Föld nevű bolygón című televíziós filmsorozatra, ami 1989-ben futott Amerikában. Ez a széria Magyarországra is eljutott: a nézők először a Walt Disney bemutatja műsorblokk keretein belül láthatták 1991-1992 között a Magyar Televízió 1-es csatornáján.

Ez a sorozat egy Jesse nevű földönkívüliről szólt, akit száműznek a világából. Az ítélet értelmében fel kell vennie az emberi alakot és amennyiben méltónak találják rá, visszatérhet a szülőbolygójára. A Földön eltöltött napjairól jelentés készül, amelyet Control, vagy egyes részekben Árnyéknak nevezett furcsa objektum készít el. A sorozat minden epizódja egy különálló történetet mesél el.

Ennek az egyik részében látható Robertsék vegyesboltja, ahol különféle magyar vonatkozású relikviák, tárgyak láthatók - például koronás címer, vagy Nagy-Magyarország térkép, korabeli autós országjelzés nemzeti színekkel, stb. Azonban ebben a jelenetben kiszúrható az 1990-ben visszaállított magyar címer is, ami azért is különös, mert a The All American címet viselő epizódot 1989. június 14-én, vagyis a visszaállítást megelőző évben sugározták a tengerentúlon.

A koronás kiscímert 1867-től használták, aztán a rendszerváltás után komoly parlamenti vita volt arról, hogy az ország a Kossuth-címert vagy a koronás kiscímert használja. Végül az országgyűlés többsége utóbbi mellett döntött, és azóta is ez a hivatalos címerünk.

Hogy hogy került éppen ez bele egy amerikai tv-sorozatba, azt nem tudni, de érdekes egybeesés, hogy nem sokkal a címer visszaállítása előtt történt mindez.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás