promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A honfoglaló magyarok Amerikába is eljutottak? Egy település őrzi Árpád fejedelem nevét
Borítókép:  Z28scrambler/Wikimedia Commons
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Amerika utolsó magyar ajkú településének lenyűgöző a története.

A magyarság története számtalan dicsőséges győzelemről és nagyszerű tettekről regél, azonban sajnos a balsors is gyakorta társként szegődött népünk mellé. A történelem viharos évszázadai során számtalan alkalommal kellett megvédenünk hazánkat a betörő ellenségtől és többször is veszélybe került szeretett Magyarországunk. Végül mindig sikerült valahogyan leküzdenünk a bajt és ha törve is, de reménykedve tekinteni a jövőbe, azonban sokan voltak kénytelen elhagyni szülőföldjüket és idegen tájakon letelepedve új életet kezdeni.

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc után, az 1870-es években kezdődött meg hazánkban az első nagy kivándorlási hullám, amely az első világháború előtt tetőzött. Ekkoriban közel 1 millió honfitársunk hagyta el az országot a jobb élet reményében és költözött ki többségében Amerikába. Hagyományaikat és nyelvüket magyarul is ismerősen csengő utca, sőt városnevek őrzik szerte az Egyesült Államokban.

Sajnos a legtöbb magyarok alapította, vagy nevében hazánkhoz kapcsolódó település mára vagy elnéptelenedett, vagy ha fenn is maradt még, magyarok már nem élnek benne. A kevés kivétel közé tartozik a Louisianában található Árpádhon. Ezt a megkapó nevű városkát, amelyről egyből a nagyszerű Árpád fejedelem és a honfoglalás juthat eszünkbe, 3 magyar család, a Bruskay, a Mocsáry és a Zboray família alapította és nevezte el 1896-ban.

A zömében mezőgazdaságból élő település gyorsan fejlődésnek indult és bár 1910-ben egyesült a vasútállomás mellett található Albany nevű falucskával, az új, angol településnév dacára megmaradt virágzó magyar kolóniának. Még a külhoni magyaroknak szóló újságokban is hirdették magukat, aminek meglett az eredménye. 1935-ben már 1500-an lakták, ráadásul saját presbiteriánus templomuk is volt. Lakosai kezdetben fakitermelésből, majd pedig eper és földimogyoró termesztésből éltek. Érdekes történetükkel a Külhoni Magyarok és egy tartalmas blogbejegyzés is foglalkozott az elmúlt években.

A magyar eredetű lakosság magas aránya miatt sokáig kétnyelvű nappali oktatás folyt a településen, ráadásul 1977 és 1984 között a Magyar Program keretében magyarországi tanárok is oktattak Árpádhonban.

Sajnos az évtizedek során ez a városka sem kerülhette el sorsát, a magyar lakosság lélekszáma lecsökkent, illetve szépen lassan ők is elkezdtek asszimilálódni. Nyelvünket már csak kevesen beszélik, de továbbra is büszkék származásukra és próbálják féltő gonddal megőrizni magyarságuk emlékeit. Hiába sújtotta több természeti csapás (2005-ben a Katrina hurrikán, 2016-ban a nagy áradások) is az elmúlt évtizedek alatt, mindig talpra tudtak állni. Ez is egyfajta tanúságtétele magyar eredetüknek, az örök küzdeni tudás mindig is jellemző volt ránk.

Végül sok nehézség dacára, az ott élő Alex Kropog, vagyis Kropog Sándor és felesége, Royanne segítségével 2017-ben létrehozták az Egyesült Államok harmadik magyar múzeumát, sőt, „The Story of Árpádhon: Hungarian Settlement, Louisiana 1896-2006” címen a település eredetének és lakóinak emléket állító történelmi igényességű könyvet is kiadtak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás