promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csernobil újra támad: rengetegen kaptak ismét sugárfertőzést az egykori atomkatasztrófa miatt
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A csernobili atomerőmű dolgozói szerint az orosz katonákon egészen biztosan látszódtak a sugárfertőzés nyomai.

A Csernobil című HBO sorozat miatt valószínűleg már mindenki kívülről tudja, hogy milyen katasztrófa csapott le ránk 1986. április 26-án. A tragédia pontosan hajnali 1 óra 23 perckor következett be, amikor a negyedik reaktor felrobbant. A világ anno svéd tudósoktól szerzett tudomást a balesetről, mivel a szovjetek el akarták titkolni az egészet.

A robbanás következtében tűz ütött ki a reaktorban és a tetőszerkezetben, valamint radioaktív anyagok kerültek ki a légkörbe. A baleset után több mint százezer embernek kellett elhagynia otthonát.

Anno 2019 nyarán lett kész az új csernobili szarkofág, ami 108 méter magas, 150 méter hosszú és 250 méter széles. A 36 ezer tonnás konstrukció elfedi a felrobbant négyes reaktor romjait, és körülbelül 100 évig nyújthat megfelelő védelmet. Ugyebár az atomerőműben továbbra is dolgoznak emberek, mivel rengeteg idő teljesen elhárítani a katasztrófa következményeit.

Aztán ugyebár kitört az orosz-ukrán háború, ami mindent megváltoztatott. A csernobili atomerőmű az egykori Szovjetunió, ma ugyebár Ukrajna területén található, Kijevtől körülbelül 134 kilométerre észak-északnyugatra.

Az oroszok a háború kezdetekor, 2022. február 24-én elfoglalták Csernobilt. Már ekkor feszült volt a helyzet, mivel erőműben dolgozó ukrán személyzet nem tudta elhagyni a területet, és nem tudott kapcsolatba lépni a külvilággal. Az oroszok nem bántalmazták őket, de nem is engedték őket munkájukat végezni.

Az orosz katonákat hiába figyelmeztették, ők árkokat kezdtek el ásni egy erősen sugárszennyezett területen.

„Láttuk, hogy az orosz csapatok egy busszal a belarusz Homel felé indultak. Hánytak, és nagy hólyagok voltak a bőrükön. Szóltunk nekik, hogy ezen a füvön tilos járni, ülni, vagy feküdni, de nem hallgattak ránk, azt csináltak, amit akartak. Rengeteg port is felvertek, a háttérsugárzás az egekbe szökött. Mondtuk nekik, hogy tisztítsák le magukat, a ruhájukat, valamint a cipőjüket, de nem törődtek vele”

- nyilatkozta a Szabad Európának Ljudmila Kozak, a csernobili atomerőmű egyik dolgozója.

Az oroszok végül március 31-én vonultak vissza Csernobilból. A 36 napos megszállás alatt megrongálták és kifosztották az erőmű berendezéseit. A dolgozók április 11-én tudtak rendesen visszatérni, amikor az ukrán csapatok visszafoglalták a területet.

A közösségi médiában ugyebár több hamis poszt is megjelent arról, hogy Csernobilban nukleáris és biológiai fegyvereket gyártanak, de ezek nem voltak igazak.

Az oroszok végül a saját bőrükön tapasztalhatták meg, hogy Csernobil még mindig mennyire veszélyes. Az valószínűleg sosem fog kiderülni, hogy mi lett a sugárfertőzött orosz katonákkal.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás