promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy idős férfinek esze ágában sincs elköltözni a csernobili veszélyes zónából
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A 85 éves Jevgenyij Markevics a feleségével együtt továbbra sem akarja elhagyni az otthonát.

Nem olyan rég ismét középpontba került a csernobili atomerőmű-baleset, aminek április 26-án volt a 35. évfordulója. A tragédia pontosan hajnali 1 óra 23 perckor következett be, amikor a negyedik reaktor felrobbant. A világ anno svéd tudósoktól szerzett tudomást a balesetről, mivel a szovjetek el akarták titkolni az egészet.

2019 nyarán lett kész az új csernobili szarkofág, ami 108 méter magas, 150 méter hosszú és 250 méter széles. A 36 ezer tonnás konstrukció elfedi a felrobbant négyes reaktor romjait, és körülbelül 100 évig nyújthat megfelelő védelmet. Az atomerőműben továbbra is dolgoznak emberek, mivel rengeteg idő teljesen elhárítani a katasztrófa következményeit.

Szakértők szerint az egykori erőmű környékén több száz évig nem élhetnek emberek a sugárzásveszély miatt, de továbbra is vannak olyanok, akik a kitelepítés ellenére sem akarják elhagyni az otthonukat. Ilyen a 85 éves Jevgenyij Markevics is, aki mindig megtalálta a módját, hogy visszaszökhessen.

„Kitaláltam a hazatérési módszert, háromszor is partizántaktikát használva. Először egy hajón, hamis papírokkal, másodszor rendőregyenruhában, aztán pedig az erdőn keresztül. Ha akarsz valamit, semmi sincs, ami megállíthatna”

- nyilatkozta az Euronewsnak az ukrán férfi, aki igyekszik betartani a sugárzásbiztonsági szabályokat, de így sem tudja elkerülni, hogy ne kapjon néha egy kis sugárzásadagot.

Jevgenyij Markevics feleségével együtt burgonyát és uborkát termeszt üvegházban. Bevallja, hogy nehéz így elszigetelve, de akkor is otthon lenni a legjobb.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás