promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mi történt valójában Csernobilban? Végre kiderülhetett, mi okozta az atomkatasztrófát
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A csernobili atomkatasztrófa mindig a történelem egyik legelkeserítőbb eseménye marad.

1986. április 26-án olyan dolog történt, ami igazi rémálma volt a tudósoknak, mivel pontosan tudták, hogy ennek a bekövetkezése rettenetes következményekkel jár. A csernobili atomerőmű 4-es számú reaktora felrobbant, ennek hatására elképesztő mennyiségű radioaktív sugárzás szabadult a levegőbe, még a skandinávoknál is mérni lehetett – de a szovjetek először megpróbálták eltitkolni, illetve jóval mérsékeltebben előadni a külvilág felé a dolgot.

A katasztrófa után rengetegen elsőre nem is vették komolyan ezt a láthatatlan ellenséget, de aztán sokan megbetegedtek, és megtapasztalták a sugárzás negatív hatásait. A hatóságok érezték, hogy kezdenek kicsúszni a dolgok a kezeik közül, ezért gyorsan evakuálták a veszélyeztetett embereket, és próbáltak mindent megtenni azért, hogy ne legyen nagyobb a baj. Végül egy betonszarkofágba zárták az objektumot, a környéken pedig azóta is mérhető a sugárzás – és ez még valószínűleg sokáig így is lesz.

De vajon mi okozta valójában a csernobili atomkatasztrófát?

Több teória is terjed ezzel kapcsolatban, hiszen van, aki emberi mulasztásként könyveli el, van, aki egyszerű balesetként, és olyanok is akadnak, akik szentül hiszik, hogy az amerikaiak merényletéről van szó, hogy ezzel gyengítsék meg a Szovjetuniót. Nos, lehet, hogy bizonyos szinten mindegyikben van igazság, de létezik egy olyan álláspont is, amit a legtöbb helyen elfogadnak.

Az eseményt megelőzően egy biztonsági tesztet futtattak le a nem túl tapasztalt mérnökök, lekapcsolták az automata rendszereket, majd 50 százalékra csökkentették a 4-es reaktor teljesítményét, és ezzel nem jól döntöttek. Ennek hatására több xenon termelődött, ez pedig a hibás szabályzórúd-használattal együtt gőzrobbanáshoz vezetett – vagyis a csernobili atomerőmű-baleset két dolog miatt történhetett meg: hibás tervezés és súlyos emberi mulasztás.

Itt lehet megnézni egy egészen hihetetlen felvételt a felrobbant atomreaktorról:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás