promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mi okozza a reggeli rossz szájszagot és mit tehetünk ellene?
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Reggel a párunk felé fordulva egy szenvedélyes csókot akarnánk neki adni, azonban akkor megcsap a saját, az ő, vagy mindkettőnk szájszaga. Normális jelenségről beszélünk, vagy esetleg aggódnunk kell miatta? Lehet rajta javítani? Ennek jártunk utána.

Először is rögtön a lényegre térve: igen, a reggeli szájszag természetes jelenség és már egészen gyermekkorban elkezdődik. Érdekes, hogy a babák az anyatejes táplálás idején nem produkálják a jelenséget, azonban a tipegőknél már érezni lehet az erősebb illatú leheletet.

Az életkor növekedésével a reggeli szag is egyre erősebb lesz. A jelenség nem mindenkinél ugyanolyan, nem lehet egy skálát felállítani, hogy ez még belefér ez már nem, egyénenként változik a szag erőssége.

A kialakuló szag azzal van összefüggésbe, hogy zárt szájjal alszunk, ezért fordulhat elő az is, hogyha sokáig vagyunk egyedül és nem szólalunk meg, tehát nem történik légmozgás a szánkban, akkor is kellemetlen szag alakulhat ki.

A szag okozói a szájban élő (egyébként természetes és ártalmatlan) anaerob baktériumok. A csukott száj ideális közeget teremt nekik, amik így elszaporodnak és elkezdik a szájban maradt ételmaradékok feldolgozását (ami a leggondosabb fogmosás mellett is megtalálható).

A fehérje lebontása során keletkező kénvegyületek néhány óra alatt olyan koncentrációban lehetnek jelen, ami már szájszag formájában érzékelhető.

A másik ok az éjszaka folymán lelassult nyáltermelés, mivel a száraz száj ideálisabb közeget biztosít a baktériumoknak.

Lehet tenni ellene, csökkenthető ez a kellemetlen jelenség?

Teljesen megszüntetni nem lehet, azonban van lehetőség az enyhítésére. Lefekvés előtt hosszabban mossuk meg a fogainkat a megszokottnál, használjunk fogköztisztítót és a nyelv sikálásáról se feledkezzünk meg, mivel a legtöbb baktérium ezen telepszik meg.

Készítsünk be az ágy mellé vizet és ha éjszaka felkelnénk, kortyoljunk belőle, ezzel nedvesítve a szánkat (nem érdemes azonban sokat inni, mert akkor az éjszakai vizelési inger fogja megzavarni az álmunkat).

Haználjunk szájvizet, azonban az alkoholmentes verziót. Mivel az alkoholos szárítja a szájat, így ez csak átmenetileg jó megoldás, hosszú távon csak rásegít a reggeli rossz leheletre.

Lehet kapni már speciális reggeli szájszag ellen kifejlesztett fogkrémeket, érdemes lehet ezeket is kipróbálni.

A leghasznosabb azonban az, ha reggel felkelés után azonnal fogat mosunk és úgy bújunk vissza lustálkodni, vagy pedig tartunk a kezünk ügyében egy kis mentolos cukorkát, ami után már nyugodtan mehet a reggeli puszilkodás.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás