promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szülés után mikor menjen vissza az anya dolgozni?
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez egyénenként változó, de semmiképp se a munkahely döntsön a szülők helyett.

Angliában nemrég nagy port kavart, hogy a stand up komikus és tévés személyiség Katherine Ryan már akkor visszaállt a munkába, amikor a babája még csak 10 napos volt. Bátor döntés ez a 37 éves, immár kétgyermekes anyuka részéről – vagy mégsem?

Meg lehet-e határozni ideális időpontot a munkába való visszatérésre szülés után? Ezen vitatkozik most fél Anglia, és igazából a szakemberek is tanácstalanok a kérdésben, hiszen a válasz alighanem mindenkinél egyénre szabott.

„Fred még csak 10 napos volt, amikor újra forgatni kezdtem. Ő ugyanis egyáltalán nem jelent problémát számomra, inkább csak egy kis fekvőrendőr az életem útján, de attól még haladok tovább”

– hozott vicces hasonlatot a komika Katherine, akinek egyébként szerencséje van, hiszen a kisfiú az úgynevezett könnyű babák közé tartozik: 3 óra vajódás után megszületett, és azóta is jól viselkedik, bár okozott már néhány álmatlan éjszakát a szüleinek.

Hasonló példákért nem kell messzire menni, hiszen Sáfrány Emese is a napokban tette közzé az Instagramon, hogy három hónappal a kisfia világrajövetele után máris elkezd magán- és csoportos órákat adni.

„Természetesen csak 2-3 napot, és néhány órát az elején. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy saját vállalkozásomban meg tudom úgy oldani, hogy Nolen jön velem. Lesz kis alvóhelye, és anyukám fog rá vigyázni ott, amíg én oktatok. Ti a baba születését követően mikor mentetek vissza dolgozni?”

– tette fel az örök kérdést ő is, és ezzel alaposan megosztotta a követőtáborát.

Az egyik kommentelő azt írta, hogy nemcsak dolgozott, de egyetemre is járt szülés után, más viszont kerek-perec kijelentette, hogy a kislánya 3 éves koráig biztosan otthon marad vele.

Szakemberek szerint mindenkinél máskor jön el az ideje a munkába való visszatérésnek, ezt nem lehet uniformizálni. Az USA-ban például csak 12 hét fizetetlen szülési szabadság jár a szülőknek, míg Magyarországon a gyermek 3 éves koráig jár a GYES.

Az átlag idehaza az, hogy az anyukák 2 évig maradnak csemetéjük mellett, utána a legtöbb kicsi már igényli is a nagyobb társaságot, amit például egy bölcsőde tud nyújtani neki. Megoldást jelenthet a részmunkaidős (napi 4 vagy 6 órás) foglalkoztatás is.

Nyilvánvaló, hogy egy önéletrajzban nem mutat túl jól, ha egy nő 4-5 évre kiesett a munkaerőpiacról, ilyenkor érdemes tehát elvégezni egy tanfolyamot, vagy akár posztgraduális képzést, ami vonzó lehet a leendő munkáltatók számára.

A munkahelyek jó része már fél év elteltével érdeklődni kezd az anyukáknál, hogy mikor tudnának visszatérni dolgozni, de ezt a döntést nem szabad elkapkodni. A gyerekek többsége 3 éves korára érik meg igazán a közösségre, nem véletlen tehát, hogy az óvodai beiratkozás is ekkor válik kötelezővé.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás