promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem túl bíztató hírek: a COVID-19 Delta-variánsa ugyanolyan fertőző, mint a bárányhimlő
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Delta-variáns veszélyesebb, mint a MERS, a SARS, az Ebola, a himlő és az influenza, és ugyanolyan fertőző, mint a bárányhimlő.

Az agresszív indiai mutánst már 132 országban azonosították, és az új fertőzések túlnyomó része a kutatók szerint a Delta-variáns révén terjed.  

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) által nyilvánosságra jutott dokumentumok szerint a rendkívül fertőző Delta-variáns a beoltottakra is veszélyt jelent, és súlyosabb betegséget okozhat, mint az összes többi ismert változat. 

Fertőzőbb, mint a MERS, a SARS, az Ebola, a himlő, a szezonális influenzát okozó vírusok, és ugyanolyan fertőző, mint a bárányhimlő.

„Az embereknek meg kell érteniük végre, hogy most nem arról van szó, hogy farkast kiáltunk. Ez komoly. A koronavírus Delta-variánsa az egyik legfertőzőbb vírus, amit ismerünk. Egy szinten van a kanyaróval és a bárányhimlővel”

– mondta Rochelle Walensky, a CDC igazgatója, aki megerősítette a kiszivárgott dokumentumok hitelességét. 

Walensky állítása szerint tehát a Delta-variáns fertőzési aránya nagyjából azonos a bárányhimlőével, ez azonban nem minden. A Delta-variáns ugyanis a kutatók szerint nagyobb valószínűséggel tör át az oltás által biztosított védelmen – és ha ez megtörténik, akkor a vírus továbbadásának sebességet nem befolyásolja a gazdaszervezet oltási státusza. 

Ettől függetlenül a CDC továbbra is hangsúlyozza a vakcina beadatásának fontosságát. Bár a fertőzés átvitelének aránya nem csökkent az oltás révén, a beoltott személyek súlyos megbetegedésének vagy halálának kockázata alacsonyabb, azokkal összehasonlítva, akik semmilyen védőoltást sem kaptak. És bár a Delta-variáns nagyobb valószínűséggel fertőzi meg az embereket, mint az eredeti vírus, a fertőzés kockázata még így is háromszor alacsonyabb, szemben azokkal, akik nincsenek beoltva.

(iflscience.com)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás