promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ez a magyar étel rémséges a külföldiek szerint, váratlan győztes született az antilistán

Ez a magyar étel rémséges a külföldiek szerint, váratlan győztes született az antilistán

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Külföldi hírek
Kategória fejléc

Elkészült egy érdekes térkép Európáról, rajta van Magyarország is, egy étellel. Nem az, amire gondolnál.

Húsleves a legjobb... sokszor, de mégis mi a legrosszabb?

A térkép egy olyan oldalon jelent meg, amely elsősorban arra szakosodott, hogy a világ és Európa népeit kissé a sztereotípiák oldaláról közelítse meg. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy összegyűjtötték azt, hogy a különböző népek, nemzetek és kultúrák mit gondolnak egymás ételeiről, kulináris szuperkajáiról, különlegességeiről vagy éppen kuriózumairól. Az étel, az étkezési szokások, a nemzetünkre jellemző ételek ugyanis, ha látens módon is,

de bizony formálják az identitásunkat.

Ízek, és illatok, érzelmek és gondolkodás

Az ízek és a szorosan hozzájuk kapcsolódó illatok pedig lenyomatot hagynak az elménkben, nem mellesleg pedig nagyon fontos érzelmi kontextust is kapnak. Amit érzünk és eszünk, az hatással van tehát az identitásunkra is. Az íz és az illat pedig hosszú távon az emlékeink részeivé válnak, emlékezetünk szerves darabkái lesznek.

Nemzetei ételeinkre, a konyhánkra is büszkék vagyunk, és azt gondoljuk, hogy azok az ételek, amelyek a mi univerzumunk szerves részeivé váltak, amelyekben szocializálódtunk, másokra is ugyanilyen hatással vannak, közben elfelejtjük azt, hogy mások másfajta környezetben nőttek fel, mást ettek és mást éreztek, más illatok között érzik otthon magukat.

Szóval mi az, amelyik ételt a legkevésbé szeretnek egy-egy ország kapcsán?

Ez a térkép nemcsak azért érdekes, mert a magyarok is szerepelnek rajta, hanem tényleg olyan ételekkel találkozhattok, amelyekről lehet, hogy még nem is hallottatok. Lehet, hogy sokaknak ez tényleg egy nagyon rémes lista. Itt van például az úgynevezett véres palacsinta, amely Észak-Európában különleges étel. Igazából disznóvér kerül a palacsintába, és akkor innen már nem is vagyunk messze attól az ételtől, amelytől irtóznak a külföldiek Magyarországon. Ez a sült vér.

De itt van például a Balkánon a pacalleves, a norvégoknál pedig az úgynevezett lúgos hal.

És a többi?

A lúgos hal például így készül: