promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Romániában atomtámadástól pánikoltak, a miniszter erre a lakosság értelmi szintjét firtatta

Romániában atomtámadástól pánikoltak, a miniszter erre a lakosság értelmi szintjét firtatta

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Külföldi hírek
Kategória fejléc
Promotions

A patikákon marad a jódtabletta, pedig már egy másik országnak is adományoztak belőle.

Romániában az ukrajnai háború kezdetén, egy esetleges nukleáris incidens miatt, a kormány 30 millió jódtablettát szerzett be, ám ezek túlnyomó többsége a patikákban maradt – írja a News.ro hírportál. A 2024. szeptember közepéig kiosztott 915 ezer tabletta mindössze a jogosultak alig több mint három százaléka által lett kiváltva.

A jódtabletták 2022 júniusától voltak elérhetők a kijelölt gyógyszertárakban, de a kiosztás gyakorlatilag leállt. Alexandru Rafila egészségügyi miniszter elmondása szerint a lakosság közel egymillió tablettát váltott ki, míg egy másik egymillió darabot Moldovának adományoztak, amikor a szomszédos ország segítséget kért.

Atomtámadástól pánikoltak

A patikákban maradt jódtabletták szavatossági ideje 2028 márciusában jár le. A lap arra is kitért, hogy 2022 márciusában, amikor hírek jelentek meg az ukrán atomerőművek körüli harcokról és egy esetleges orosz atomtámadástól való félelem fokozódott, pánikszerű vásárlási hullám indult el. Ekkor a jódtabletták beszerzését nem az egészségügyi minisztérium végezte, hanem a tartalékalap egy titkosított kormányhatározat alapján vásárolta meg azokat.

A 65 milligrammos kálium-jodid tablettákat a 40 év alatti lakosok ingyenesen válthatták ki, családorvosi vény és írásbeli nyilatkozat alapján, miszerint csak nukleáris incidens esetén, a hatóságok utasítására használják fel. A bukaresti egészségügyi minisztérium figyelmeztette a lakosságot, hogy a jódtabletták csak a légkörbe került radioaktív jód megkötését akadályozhatják meg az első nyolc órában, megelőzésszerű használatuk értelmetlen és veszélyes, mivel pajzsmirigybetegséget okozhatnak.

"Ez a lakosság értelmi szintje és hozzáállása a megelőzéshez, mert itt csak óvintézkedésről van szó. Senki nem kérte, hogy be is vegyék ezt a gyógyszert, csak azt, hogy tartsák otthon, mert ha nukleáris incidens következne be, akkor fontos, hogy kéznél legyen, és bevehessék azok, akiknek ez indokolt"

– mondta az egészségügyi miniszter a sajtó érdeklődésére.

A tablettát abban az esetben alkalmazhatnák, amikor radioaktív jód kerül a légkörbe, az ugyanis belélegezve vagy táplálékkal a szervezetbe jutva a pajzsmirigybe kerülhet, növelve a daganatos elváltozások kialakulásának kockázatát. A tabletta telíti a pajzsmirigyet nem radioaktív jóddal, így megakadályozza, hogy a szervezet felvegye a radioaktív jódot.

Forrás: MTI