promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Durván megbukott a MOHU palackvisszaváltós terve, teljesen tönkretették a magyarok a rendszert

Durván megbukott a MOHU palackvisszaváltós terve, teljesen tönkretették a magyarok a rendszert

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc

Rengeteg a probléma a palackvisszaváltással, tarthatatlan az állapot.

Palackvisszaváltás Magyarországon: Kukabúvárok, káosz és a társasházak új problémái

Egyre több magyar osztja meg aggodalmait a Redditen a 2024-ben bevezetett palackvisszaváltási rendszerrel kapcsolatban, amely ugyan eredetileg a környezetvédelem elősegítését célozta, de új problémákat is generált a társasházi lakók számára. A palackok és üvegek visszaváltásával 50-178 forintot lehet visszakapni, ami többek között hajléktalanokat és más alacsony jövedelmű embereket is arra ösztönöz, hogy kukákból szedjék össze a visszaváltható hulladékokat. Azonban nem csak a társadalom peremén élők bukkantak fel a „kukabúvárok” sorában: sokszor átlagos emberek is ráfanyalodtak erre a tevékenységre, hogy plusz pénzhez jussanak​.

A kukabúvárok jelensége

A palackvisszaváltási rendszer bevezetése óta egyre több panasz érkezik arról, hogy „kukabúvárok” csöngetnek be társasházakba kitalált ürügyekkel, csak hogy hozzáférjenek a szelektív hulladékgyűjtő konténerekhez. A probléma különösen a belső kerületekben erősödött meg, ahol sok lakó panaszkodik arra, hogy ezek az emberek nemcsak a visszaváltható üvegeket és palackokat szedik ki, hanem a nem visszaváltható műanyagokat is átrakják a papíros kukákba, ezzel teljes káoszt okozva a hulladékkezelésben​ - tekintve, hogy a palackvisszaváltó rendszer célja papíron a környezetvédelem, ez így elég nagy öngólnak tűnik .

A Reddit felhasználók szerint ezek a „kukabúvárok” sokszor maguk után hagyják a szétszórt szemetet, ami tovább nehezíti a lakók helyzetét. Sokan panaszkodnak arra, hogy hiába van egyértelműen kiírva, melyik kuka milyen hulladékot fogad, a kukák tartalmát rendszeresen összekeverik, így a hulladékkezelés hatékonysága jelentősen csökken.

Mi áll a jelenség mögött?

A jelenség mögött társadalmi és gazdasági problémák is állnak. A palackvisszaváltási rendszer bevezetése rávilágított arra, hogy sokan anyagi nehézségekkel küzdenek, és a kukák átkutatásával próbálnak plusz pénzhez jutni. Magyarországon nem csak a hajléktalanok, hanem a munkanélküliek és alacsony jövedelmű emberek is rákényszerülnek arra, hogy ilyen módon pótolják hiányos jövedelmüket​.

Az új rendszerrel kapcsolatos szociális problémák már korábban is megjelentek Nyugat-Európában. Németországban például a „Flaschensammler” (palackgyűjtők) ismert társadalmi csoporttá váltak, és ott olyan kezdeményezések is elindultak, amelyek segítik őket az üvegek gyűjtésében, például palacktartó gyűrűket szereltek fel a kukák mellé, hogy a palackokat ne kelljen közvetlenül a szemétből kiszedni​.

A társasházak nehézségei és a jövőbeli kilátások

A társasházak lakói egyre nagyobb problémának tartják a „kukabúvárok” tevékenységét. Az újrahasznosítási rendszer célja, hogy elősegítse a környezetvédelmet, de a gyakorlatban a szemetesek szétpakolása és a hulladék rossz helyre történő átrakása komoly zavarokat okoz. A Reddit posztban szereplő lakók arra panaszkodnak, hogy ezek a tevékenységek megbénítják a hatékony szelektálást, és a kukák rendetlenségét hagyják maguk után​.

A MOHU, a palackvisszaváltásért felelős rendszer koordinátora, igyekszik javítani a helyzeten és több visszaváltó pontot telepíteni, hogy könnyebb legyen hozzáférni a visszaváltható üvegekhez. Ugyanakkor a probléma valódi megoldása inkább a társadalmi és gazdasági kihívások kezelésében rejlik, amelyek megoldása nélkül a „kukabúvárok” tevékenysége valószínűleg folytatódni fog​.

Összegzés

Bár a palackvisszaváltási rendszer elsődleges célja a környezetvédelem, Magyarországon a rendszer bevezetése újabb problémákat is felszínre hozott. A „kukabúvárok” megjelenése és tevékenységei nemcsak zavarják a társasházak lakóit, hanem arra is rávilágítanak, hogy a szociális helyzet súlyos problémákat okoz. Ahhoz, hogy a palackvisszaváltási rendszer valóban hatékonyan működjön, nemcsak technikai fejlesztésekre van szükség, hanem a társadalmi egyenlőtlenségek kezelésére is.