promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ádáz csatát vívott a magyar egészségüggyel egy súlyos beteg, a gyógyszereit sem kaphatja meg, és maga sem fizetheti ki azokat

Ádáz csatát vívott a magyar egészségüggyel egy súlyos beteg, a gyógyszereit sem kaphatja meg, és maga sem fizetheti ki azokat

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Ausztriáig kellett mennie, hogy megkímélje magát a fölösleges szenvedéstől.

Folyamatosan szembesülhetünk a médiában azokkal a történetekkel, amikor kétségbeesett szülők ritka betegségben szenvedő gyermekeik számára indítanak gyűjtést, hogy kifizethessék a több száz milliós gyógyszereket. Ez szerencsére gyakran sikerrel jár, ám sok esetben fordul elő az is, amikor valakinek felnőttként van szüksége méregdrága gyógyszerekre.

A Redditen hasonló történetről számolt be egy beteg, és végül szomorú döntést kellett meghoznia annak érdekében, hogy elkerülje a műtétet, ami sokkal rosszabb helyzetet idézhet elő nála.

Mint írta, folyamatosan romlik az állapota, a hagyományos gyógyszerek pedig nem évek óta nem használnak, a modernebb, drágább készítményeket pedig nem írják fel számára az állami egészségügyben. A gyógyszert ráadásul magánellátásban sem tették elérhetővé, így magának sem veheti meg.

„Van egy autoimmun betegségem gyerekkorom óta. 7 évvel ezelőtt folyamatos orvosi felügyelet mellett az állapotom addig romlott, hogy közel álltam ahhoz, hogy perforálódjanak a beleim. Néhány napon belül toltak is be a műtőbe. Tehát mondhatjuk, hogy viszonylag súlyos lefolyású nálam a betegség.”

„2 éve ismét rosszul lettem, ismerős tünetekkel. Azóta küzdök a magyar egészségüggyel, és küzdök azért, hogy egy újabb műtétet elkerüljek. Itt már magasabb lenne az esély arra, hogy a hasfalamon kelljen egy kivezetést csinálni, és sztómazsákot kapjak.”

„A kezelőorvosom a terület legnagyobb nevű professzora az országban. 5 percnél többet sosem voltam bent nála, vizsgálatokra nem utal be, ha kell valami, azt mondja, hogy »csináltassa meg, ahol akarja«, és hozzam vissza az eredményt. Már rég menekültem volna tőle, de a szakmai tekintélye miatt mások nem vállaltak, nem akarták őt felülbírálni”

-írja.

Végül aztán az ország másik részében mégis talált egy másik orvost, de hiába az igyekezet, nem sikerült megoldást találni, a szükséges és hatékony biológiai kezelés pedig nem áll rendelkezésre, hiába fizetné ki érte a havi 200 ezer forintos költségeket. Az állami eü csak akkor rendeli el az alkalmazását, ha előtte a több hónapos magas dózisú szteroidos kezelés sem használ.

„Nem akarom megvárni, hogy még betegebb legyek, nem akarom megvárni, hogy ismét a műtőasztalra kerüljek. Emiatt néhány hónappal ezelőtt fogtam magam, felültem egy vonatra, és kerestem Ausztriában albérletet. Azóta kiköltöztem, most csinálják a vizsgálatokat a biológiai kezeléshez, és megnyugtattak, hogy ha az első szer nem használ, van még 5 másik, amit tudnak adni”

– írja.