promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Minimagyarországnak hivnak egy várost Ausztriában, régi ismerősökként üdvözölnek mindenkit aki hazánkbol érkezik a meseszép helyre
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Trianon előtti Magyarországnak a területéhez tartoztak olyan helyek is, amik ma már Ausztria részét képzeik. Mátyásnak nem sikerült bevennie Bécs várát, ám a 21. században érdekes jelenséget figyelhetünk meg osztrák, magyar határhoz közeli falvakban.

Murau Graztól még jó másfél órányi, nyugati irányú autózásra fekvő, idilli szépségű alpesi osztrák falu. Muraut először egy 1250-ből származó oklevélben említették, azóta tartotta már megszállva a várost Mátyás király, volt már a Liechtenstein uralkodó-dinasztia birtokában, és látott már vendégül leginkább brit származású hadifoglyokat, a második világháború borzalmas éveiben. Azóta szerencsére már békésebb időket élünk, és Murau is már a világ minden helyéről várja a vendégeket. Gyönyörű természeti adotsságai és szerencsés fekvése Muraut igazi alpesi turistaparadicsommá tették, amelyik szezontól függetlenül télen nyáron remek lehetőségeket kínál a kikapcsolódásra. 

A falut sok helyi csak Mini-Magyarországként emlegeti, annyi magyar munkavállaló él a településen. Egész Ausztriában több mint 140.000 magyar dolgozik, bizonyos értelemben az Osztrák-Magyar Monarchia túlélte a megszűnését. Egy magyar pár, akik több mint 2 éve költöztek ki, olyan éttermet üzemeltet Murauban, ami kávézóként is működik. 2 éve költöztek ki mindent hátrahagyva, ám nem anyagi okok vezettek döntésükhöz, akkor már 20 éve jártak a környékre síelni, és annyira beleszerettek a tájba, hogy eldöntötték, itt szeretnének élni. 

Rentegeg magyarral dolgoznak együtt, akiknek igény esetén szállást is biztosítanak, arra nem kell költeniük dolgozóiknak. A legkiemeltebb, szakács pozicóban lévő munkavállalóik akár 2500 eurót is megkereshetnek egy hónapban, de a felszolgálók fizetése is 1200 eurónál kezdődik. Állításaik szerint a megélhetési költségek sem magasabbak kint, mint itthon, így nem csoda hát, hogy annyi magyar él kint, hogy a helyiek Mini-Magyarországként emlegetik a helyet. A magyar vendéglátósoknak egyébként óriási szerepük van az osztrák gazdaságban, a sok alpesi kisvároskában kevés a helyi munkavállaló, sok az idős ember. Az osztrákok kifejezetten hálásak a magyarok tevékenységéért, sosem találkoztak még xenofób megjegyzésekkel. A történelem során nem volt mindig felhőtlennek mondható az osztrák-magyar viszony, ám a fenti példa is kiválóan mutatja, hogy az együttműködés mindig nagyobb dolgokat teremt, mint az ellenségeskedés.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás