promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Megszólalt egy orvos, már tetanusz oltásra sincs pénz a magyar egészségügyben

Megszólalt egy orvos, már tetanusz oltásra sincs pénz a magyar egészségügyben

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc

Azt is elmagyarázta, miért kell ezen spórolniuk a kórházaknak.

Az elmúlt időszakban egyértelműen az oktatásra, a tömegközlekedésre, valamint az egészségügyre került a fókusz, mint sürgősen fejlesztendő területek. Nem véletlen, hogy innen is érkeznek a leggyakrabban a panaszok, miszerint sem a szolgáltatások, sem pedig az ellátás és a környezet nem megfelelő.

Ezúttal ismét a hazai egészségügy került szóba, egy beteg ugyanis arról panaszkodott, hogy a tetanusz oltást magának kellett megvennie, mivel azt a sürgősségin nem biztosították. Az erről készült videót ugyan letörölték a TikTokról, a Redditen nyoma maradt az esetnek, és időközben egy orvos is megszólalt, hogy miért fordulhat mindez elő Magyarországon:

„Tetanusz oltás beadása a sérüléstől számított 72 órán belül szükséges. Vidéki kiskórházban én is felírom és a beteg megveszi, kontrollon beadjuk. Jelentős kiadáscsökkentést jelent ez a baleseti sürgősséginek, aminek köszönhetően tudnak venni mondjuk megfelelő mennyiségű és minőségű ínvarró varróanyagot....”

„Igazából a rendszeren belülről az a szomorú, hogy már nem is érzem gáznak, de alapvetően tök igazatok van. Annyit értsetek meg, hogy az ilyen irányú frusztrációtokat ne az ellátó személyekre vezessetek vissza, se én se a nővérek nem kapnak több pénzt, ha nem adunk be nektek megfelelő gyógyszert”

– írta.

A tetanusz oltásra sincs pénz

A kommentet olvasva volt olyan is, aki fordítva is számon kérte az orvosok és az ápolók hozzáállását a betegekhez, más viszont inkább amiatt akadt ki, hogy miért is fizetjük havonta a TB-t, ha egy alap oltásra sem futja a magyar egészségügynek?

Olyan is akadt, aki hasonló problémával szembesült, cserébe pedig még meg is várakoztatták:

„Szögbe léptem tavaly nyáron. 4 óra várakozás után bejutottam az SBO-ra (Sürgősségi Betegellátó Osztály – a szerk., ahol közölték, hogy tipegjek el a gyógyszertárba és váltsam ki a tetanuszt, vigyem vissza és beadják. Szerencsére nem voltam egyedül, így nem nekem kellett fél lábbal az egyetlen még nyitva tartó gyógyszertárba elbicegni”

– írta.

A hozzászólások között többen is beszámoltak róla, hogy ez már évtizedek óta így van, ami persze sovány vigasz azok számára, akik arra számítanak, hogy a társadalombiztosításuk fedezi az oltást. Ellenben néhányan azt írták, hogy ingyenesen kapták az említett oltást, így könnyen előfordulhat, hogy a nagyobb intézményekben nem kell fizetni érte.