promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Olyan sugárkatasztrófa történt Oroszországban, amit nagyon sokáig eltitkoltak a rengeteg megbetegedés ellenére

Olyan sugárkatasztrófa történt Oroszországban, amit nagyon sokáig eltitkoltak a rengeteg megbetegedés ellenére

Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Megdöbbentő mit titkoltak el az oroszok.

Oroszország legnagyobb nukleáris katasztrófája nem Csernobilban, hanem Ozerskben történt, egy titkos városban, amelyet a Majak atomerőmű köré építettek. A város lakói évtizedekig szenvedtek a sugárzás okozta betegségektől, a hatóságok pedig igyekeztek eltitkolni a katasztrófát.

Titkos város, titkos katasztrófa

Ozersk városát 1946-ban építették a szovjet atomfegyver-program szülőhelyeként. A várost őrzött kapuk és szögesdrótos kerítések vették körül, és nem szerepelt egyetlen térképen sem. A lakosok személyazonosságát is törölték a szovjet népszámlálásból, hogy megőrizzék a titkot.

1957-ben egy hűtőrendszer felrobbant a Majak atomerőműben, 100 tonna dinamit erejével. A radioaktív sugárzás elárasztotta a várost és a környező vidéket. A tragédia mértékét a hatóságok titokban tartották, de a lakosok hamarosan érezni kezdték a katasztrófa következményeit.

Sugárzás okozta betegségek

A sugárzásnak kitett lakosok sorra kezdtek megbetegedni és meghalni. A halálozási arány riasztóan magas volt, de a hatóságok továbbra is titokban tartották a tragédiát. A város temetője tele van fiatal áldozatok sírjaival.

Vakil Batirshin, Ozersk lakója az egyik, aki a sugárzás okozta betegségben szenved. Nyirokcsomói nagymértékben megduzzadtak, és nehezen tud beszélni. Pontos diagnózisa nem ismert, de az orvosok szerint a tünetei valószínűleg a sugárzásnak köszönhetőek.

Egy másik lakos, Gilani Dambaev is számos betegségben szenved, amelyeket a sugárzás okozhat. Elmondta, hogy a hatóságok soha nem tájékoztatták a lakosságot a sugárzás veszélyeiről.

Leleplezett titok

A szovjet kormány évtizedekig titokban tartotta a Majak atomerőműben történt katasztrófát. Azonban a titok végül kiderült, és a lakosok tudomására jutott, hogy vizük szennyezett, terményeik mérgezettek, és gyermekeik is betegek lehetnek.

A kormány 2008-ban kezdte meg a lakosok áttelepítését új, a folyótól távolabbi otthonokba. Azonban sokan még mindig Ozerskben élnek, és a sugárzás okozta betegségekkel küzdenek.

Ozersk története tragikus példa arra, hogyan vezethet a titoktartás és a felelőtlenség katasztrófához. A város lakói évtizedekig szenvedtek a sugárzás okozta betegségektől, és a mai napig küzdenek a következményekkel.

Forrás: Daily Star