promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Külföldön már kínjukban nevetnek a visszaváltó automatákon, nem csak itthon nagy a felháborodás

Külföldön már kínjukban nevetnek a visszaváltó automatákon, nem csak itthon nagy a felháborodás

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Külföldi hírek
Kategória fejléc
Promotions

A másik kedvencük a levehetetlen kupak, hasonló dolgok miatt morognak más országokban is.

Az idősebb generációnak biztosan rémlenek még a nagyüveges üdítők (aminek tényleg üvegből volt a palackja), melyeken fémkupak volt, és talán azóta sem volt olyan finom a kóla, mint akkoriban. Ez ma már a múlt, helyette kaptunk pillekönnyű PET-palackokat rövidített menetes, visszacsavarhatatlan és egyben levehetetlen kupakokkal, amikért ráadásul nyártól már plusz ötven forintot is elkérnek, hogy aztán működésképtelen, vagy éppen megrohamozott automatáknál próbálkozzunk a visszaváltással.

Elszomorító képet fest idehaza a REpontoknál tapasztalt káosz és fejetlenség, pedig így is fél évet vártak, mire végre sikerült elindítani a MOHU projektjét, ami finoman fogalmazva sem lett az emberek kedvence. Persze mondhatnánk, hogy milyen jó, mennyi palackot visszaváltanak a magyarok, de valójában nem a környezetvédelem, hanem inkább az 50 forintos betétdíj az, ami motiválja az emberek többségét, hogy útnak induljanak, és megpróbálkozzanak a visszaváltással.

A legnagyobb problémát jelenleg az automaták száma, valamint a bolti dolgozók leterheltsége jelenti, a sor pedig csak gyűlik, az emberek egyre türelmetlenebbek. A helyzetet az sem könnyíti meg, hogy sokan gyakorlatilag a palackok gyűjtögetéséből élnek. Hiába ijesztgetik büntetéssel a kukákat feldúló hajléktalanokat, számukra az a néhány 50 forintos palack jelentheti az ebédet, és jelenleg talán ez a legegyszerűbb formája pár ezer forint gyors összeszedésére.

Persze vannak, akik ennél mertek nagyobbat „álmodni”, és konkrétan házhoz mennek a palackokhoz azokon a településeken, ahol nincs lehetőség a visszaváltásra. Nyomott áron átveszik az üvegeket, majd autóval elviszik az automatához.

Külföldön már csak kínjukban nevetnek

Ne gondoljuk, hogy máshol annyira jó lenne a helyzet, gyakran olvashatunk beszámolókat drága SUV-kból kiszálló emberekről, akik ugyanúgy leparkolnak a kukák mellé és összeszedegetik a palackokat. Habár a szomszédos (és jóval kisebb) Szlovákiában is több automata van, Európa többi országában sem mindenhol lelkesednek a visszaváltós rendszerért.

Egészen odáig fajult a dolog, hogy mindenféle videókat gyártanak róla, és talán ez a legjobb, amit tehetnek, hiszen humorral egy fokkal könnyebb elviselni a bosszantó dolgokat. És valljuk be, nálunk ez biztosan egész jól menne, hiszen egyébként is sírva vigadós nép vagyunk, nevetni pedig sokkal jobb érzés, mint morgolódni.