promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Botrány a Budapest-Belgrád vasútvonalon, az elnök keményen rápirított Szabadka polgármesterére

Botrány a Budapest-Belgrád vasútvonalon, az elnök keményen rápirított Szabadka polgármesterére

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Külföldi hírek
Kategória fejléc

Aleksandar Vucic az átadón szembesült a kínos helyzettel, napokat csúszik az átadás.

A közép-európai és balkáni régiót összekötő, gazdasági szempontból kulcsfontosságú vasúti fejlesztés kapcsán rengeteg kérdőjel felmerült, a szerb oldalon azonban már az utolsó simításokat végzik a beruházáshoz kapcsolódóan.

Magyarországon még közel sincs ennyire előrehaladott állapotban az építkezés, az mindenesetre kijelenthető, hogy a 2020-ban elkezdett projekt lényege, hogy a mostaninál hatékonyabban kössék össze a Kínát az európai piacokkal.

A beruházás jelentős részben kínai hitelből valósul meg, 15 százalék magyar önrész mellett. A 166 kilométeres magyarországi szakasz kapcsán a legjelentősebb modernizálás a kétvágányúsított pálya, valamint a sebességhatár jelentős növekedése lesz. Kilenc évvel ezelőtt a munkálatok befejezését 2022-re várták, ez azóta négy évvel tolódott későbbre, így várhatóan 2026-ban lesznek kész a magyarországi oldalon. Ami az anyagi oldalát illeti, kezdetben 492 milliárd forintra becsülték, ez – szintén évekkel később - 750 milliárdra módosult, azóta pedig még tovább növekedett.

Nem lehetett átadni a szabadkai állomást

Habár Szerbiában csaknem egy évvel a tervezett előtt átadják a szakaszt és november 24-én már a forgalom is megindul rajta, a szomszédban sem mentek zökkenőmentesen a dolgok, ugyanis a szabadkai állomást banális hiba miatt nem tudták átadni, amiből könnyedén diplomáciai botrány kerekedhetett volna.

A százezres nagyvárosban jelentős magyar lakosság él, ezek alapján pedig magyar nyelven is ki kellett volna táblázni az állomást, ám ez csak szerbül és angolul történt meg. Aleksandar Vucic elnök ezzel a megnyitás előtti próbaúton és bejáráson szembesült, majd kemény szavakkal utasította a város polgármesterét, Steva Bakicot a hiánypótlásra:

„Együtt építettük ezt megboldogult Pásztor István barátommal, testvéremmel. Ő volt a híd a magyar és a szerb nép között, a két ország között is. Észrevettem, hogy csak szerbül és angolul vannak kint a feliratok az állomáson. Ez itt megengedhetetlen. Amíg én vagyok az elnök, ilyen nem fordulhat elő, hogy ne legyen kiírva magyarul minden Szabadkán. Előbb szerbül, aztán magyarul, és csak utána angolul. Megértetted Bakic?”

– idézte a Szabad Magyar Szó az elnököt.

Minden bizonnyal a novemberi induláskor már ott lesznek a magyar feliratok. Az eseményen nem mellesleg Orbán Viktor miniszterelnök is jelen lesz majd.