promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Orbán Viktor kimondta, amitől féltünk, vége lehet az Európai Uniónak

Orbán Viktor kimondta, amitől féltünk, vége lehet az Európai Uniónak

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc

A miniszterelnök nemzetközi társaságban fejtette ki véleményét Európa jövőjéről.

Orbán Viktor a nemzetközi fórumon

Orbán Viktor 2024 szeptemberében az 50. alkalommal megrendezett Cernobbiói Fórumon Olaszországban nyilatkozott az európai uniós kihívásokról. A magyar miniszterelnök szerint Európa három súlyos probléma előtt áll: a béke, a versenyképesség és a migráció kérdése. Orbán kifejezetten élesen bírálta az előző Európai Bizottságot, amely szerinte nem tudta megoldani ezeket a problémákat, mégis újraválasztották őket, ami szerinte helytelen döntés volt.

Az Európai Unió jövője

Orbán a fórumon hangsúlyozta, hogy az EU jövője szempontjából különösen kritikus a migrációs helyzet kezelése. Figyelmeztetett arra, hogy ha nem történik radikális változás a migrációs politikában, az az Európai Unió széthullásához vezethet. Orbán szerint a mostani szabályozás nem képes megállítani a migrációt, ezért új szabályokat kell bevezetni annak érdekében, hogy megvédjék az európai országok szuverenitását és társadalmi struktúráját. A miniszterelnök kijelentette: „Új szabályozás nélkül a migráció szét fogja bomlasztani az Európai Uniót, ezt meg kell állítani.”

Háború és béke

A béke kérdésével kapcsolatban Orbán hangsúlyozta, hogy az EU-nak a béketeremtésre kell koncentrálnia. Véleménye szerint a béke előfeltétele a kommunikáció és a tűzszünet, amelyek nélkül nem lehet tartós megoldást találni a jelenlegi európai konfliktusokra. Orbán elmondta, hogy az elmúlt 30 év tapasztalatai azt mutatják, először mindig tűzszünetre van szükség, és csak ezután lehet tárgyalni egy tartós békemegállapodásról.

A miniszterelnök azt is kiemelte, hogy az Európai Unióban egyre nehezebb a békéről beszélni, mert a béketeremtést sokan negatívan ítélik meg, ami szerinte káros az EU számára. Hangsúlyozta, hogy az EU fő célja a béke megteremtése kell legyen, és ezt a célt nem szabad szem elől téveszteni.

A magyar olasz kapcsolatok

Orbán a fórumon szólt a magyar-olasz kapcsolatokról is, különösen Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel való viszonyáról. Melonit „keresztény testvérének” nevezte, és hangsúlyozta, hogy a kulturális és politikai együttműködés Olaszországgal kiemelt fontosságú Magyarország számára. Szerinte Európában egy új korszak kezdődik, amelyben a keresztény értékeknek nagyobb szerepet kell kapniuk.

forrás: index