promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Élve falta fel saját kertjében egy víziló, többen figyelmezették a tragédia előtt

Élve falta fel saját kertjében egy víziló, többen figyelmezették a tragédia előtt

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Külföldi hírek
Kategória fejléc

A támadás részletei minden képzeletet felülmúlnak. 

Marius Els története tragikus példája annak, hogyan válhat veszélyessé az ember és a vadon élő állatok közötti kapcsolat, még akkor is, ha hosszú ideje fennáll a kötelék. Els egy dél-afrikai farmtulajdonos volt, akinek híressé vált kapcsolata egy általa megmentett és felnevelt vízióval, ami egyaránt ámulatba ejtette és sokkolta a közvéleményt. Az események végül tragédiába torkolltak, és a történet tanulságos példaként szolgál arra, hogy a vadállatok kiszámíthatatlanok és veszélyesek lehetnek, függetlenül attól, mennyire vagy megszelídítettnek gondoljuk őket.

Marius Els és a víziló kapcsolata különleges volt.

Marius Els a Dél-afrikai Köztársaság északi részén, a Free State tartományban egy farmot vezetett. Az állatvilág és a természet nagy rajongója volt, és híres volt arról, hogy több egzotikus és vadállatot is tartott a birtokán. Az egyiküket kiemelt figyelemben részesítette: különleges kapcsolata egy vízilóval, Humphrey-vel alakult ki, aki már kis korától fogva Els gondozásában élt. Humphrey akkor került a farmra, amikor még fiatal volt, és bár a legtöbb ember az afrikai vadvilág egyik legveszélyesebb állataként ismeri a vízilovat, Els úgy gondolta, hogy megszelídítheti a hatalmas állatot.

Marius Els többször is nyilatkozott a helyi médiában, ahol Humphrey-vel való kapcsolatáról beszélt. A férfi gyakran azzal dicsekedett, hogy a víziló „olyan számára, mint egy fiú” és hogy „együtt úsznak és játszanak” a farmon lévő tavakban. Az egyik interjúban még az is elhangzott, hogy Els meggyőződése szerint Humphrey olyan kötődést alakított ki vele, ami szinte apai-fiúi kapcsolatnak megfelelő. Továbbá, bár sok figyelmeztetés érkezett a barátoktól és az állatvédőktől, hogy a víziló természete nem megbízható és veszélyes lehet, Els ezt figyelmen kívül hagyta, úgy vélte, hogy ő mindenkinél jobban ismeri Humphreyt.

Több kontinensen is az egyik legveszélyesebb állatnak tartják, aki rengeteg emberélet végéért felelős.

A vízilovak Afrikában különösen veszélyes állatok hírében, évente több ember halálát okozzák, mint az oroszlánok vagy más nagy testű ragadozók. Habár növényevők, a vízilovak területvédő állatok, amelyek gyorsan és kiszámíthatatlanul válhatnak agresszívvé, különösen, ha fenyegetve érzik magukat, vagy ha megsértik a területüket. Mindezen figyelmeztetések ellenére Els Humphrey-t abszolút szelídnek tekintette.

A tragédia azonban bekövetkezett.

2011 novemberében Marius Els tragikus halálesete bejárta a világsajtót. A híradások szerint Humphrey, a több mint egy tonnás víziló, amelyet gyermekkora óta nevelt, hirtelen támadást intézett gondozója ellen. A helyi média beszámolói a víziló egyik gyakori tavába próbálta vonszolni Els-t, ahol a férfit brutálisan megtaposta és halálra marcangolta. Marius Els holttestét később a folyó közelében találták meg, számos sérülést szenvedett el az állat támadásától.

A tragédia sokkolta a közösséget és a természetvédőket egyaránt. Többen úgy vélték, hogy a történet eleve kudarcra volt ítélve, és hogy Els vakmerősége vezetett a halálához. Humphrey mérete és természete, valamint az a tény, hogy vadállat volt, borítékolta a csúnya végkifejletet. A helyi hatóságok szerint nem egyértelmű, hogy mi válthatta ki a támadást, de a vízilovak viselkedését ismerve az ilyen agresszió nem szokatlan.

A támadásnak voltak előzményei, nem hallgatott semmilyen figyelmeztetésre.

Humphrey már korábban is mutatott agresszív viselkedést. A helyi hírek szerint korábban egyes emberek panaszkodtak arra, hogy a víziló már több embert is üldözött, és egy esetben egy kenuzó párt is megtámadott a birtok közelében. Bár nem történt súlyos sérülés, ezek az esetek már akkor jelezték, hogy Humphrey viselkedése kiszámíthatatlan lehet.

Sok állatvédő szervezet is figyelmeztette Els-t hogy Humphrey veszélyes lehet, különösen, hogy a víziló nem fogságban született, hanem vadon élt rövid ideig, mielőtt hozzá került volna. Az állatok, még ha fiatal koruktól emberek között nőnek fel, megőrizhetik vad ösztöneiket, amelyek bizonyos helyzetekben bombaként robbanhatnak a felszínre.

Az esetről további részleteket ebben a videóban hallhatsz: