promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Riasztást adtak ki az özönvízszerű esőzéssel tomboló ciklon miatt, még napokig felettünk lesz

Riasztást adtak ki az özönvízszerű esőzéssel tomboló ciklon miatt, még napokig felettünk lesz

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Annyi csapadék hullik az országra, amennyit rég nem láttunk, ekkor lesz vége az esőzéseknek.

Egy héttel ezelőtt még nyárias hőmérséklet uralkodott, sok napsütéssel és kellemes nyár végi időjárással, mostanra azonban óriásit fordult a légköri kocka, és egy erőteljes ciklon terjeszkedése miatt jelentős csapadékmennyiségre számíthatunk a következő napokban.

Dél-délnyugat felől ismétlődő jelleggel nagyobb mennyiségű eső érkezik a mediterrán ciklonból, országszerte felhős idő várható, a Dunántúlon az északi szél is megerősödik, csupán északnyugaton szakadozhat fel a felhőzet, itt azonban ködre számíthatunk.

A felhőtakaró miatt az éjszaka viszonylag enyhe lesz, a napokban tapasztalható hajnali fagyok után most mindössze 8-14 fokig csökken a hőmérséklet, azonban napközben sem emelkedik sokkal magasabbra. Mindössze 12-17 fokos maximumokra számíthatunk, a csapadékzóna pedig fokozatosan visszakanyarodik északnyugati felé is, a déli óráktól pedig jelentősebb mennyiségű eső hullhat, néhol akár 20-30 milliméternyi is, épp ezért a déli, délnyugati megyékre kiadták az elsőfokú riasztást.

Napokig felettünk lesz

Az esti órákban is országszerte eső várható, a csapadékzóna majd csak péntek délután kezd gyengülni és húzódni az északi területek felé. Még ekkor is sokfelé várható 10 millimétert is meghaladó csapadékmennyiség, dél felől azonban már szakadozni kezd a felhőzet. Északon és nyugaton továbbra sem emelkedik magasabbra a hőmérséklet 12-13 foknál, délen azonban akár a 20-22 fokot is elérheti a maximum.

Szombaton még mindig felhős időre számíthatunk, hajnalban ismét köd képződhet, nagyobb mennyiségű eső viszont már nem várható, záporok azonban szinte bárhol előfordulhatnak. Délen némileg visszaesik a csúcshőmérséklet, a többi országrészben minimálisan növekedik, így 13-18 fok várható.

A hosszabb távú előrejelzés szerint a hét utolsó napján és a jövő héten újra visszatér a nyugodtabb, naposabb időjárás, 20 fok fölötti hőmérséklettel, október közepéig pedig minden bizonnyal állandósulhat is ez a forgatókönyv.

A mostani szeles, esős időjárás mezőgazdasági és levegőminőségi szempontból is jó hír, végre a mélyebb talajrétegek is elkezdtek feltöltődni, orvosmeteorológiai szemszögből azonban a frontérzékenyekre kellemetlenebb napok várnak:

„Térségünk fölé helyeződő ciklon miatt mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához”

– írja a met.hu.