promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Rengeteg magyar házban megtalálható ez rákkeltő anyag, évtizedek után fejti ki szörnyű hatásait

Rengeteg magyar házban megtalálható ez rákkeltő anyag, évtizedek után fejti ki szörnyű hatásait

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc

Mielőbb meg kell szabadulni tőle, de azt is nagyon körültekintően kell csinálni!

Évtizedekig használták az építőiparban, és sajnos még ma is rengeteg helyen jelen van az azbeszt, ami nagyon komoly betegségeket okozhat, ha nem megfelelő módon kezeljük, tároljuk, illetve adjuk le.

Magyar háztartások millióiban ott van

Habár jövőre már húsz éve lesz annak, hogy betiltották hazánkban az azbeszt használatát, az Economx cikke szerint még így is 150 millió négyzetméter azbesztpala található a házak tetején, illetve 150-200 ezer négyzetméter szórt azbeszt van szigetelőanyagként beépítve, főleg panelházakban. Ugyan a mentesítésre komoly forrásokat fordítottak, a veszély még hosszú évtizedekig velünk lesz.

Évtizedek után fejti ki hatását

Azbesztet az említettek mellett régi vízvezetékek, szigetelések és padlóburkolatok anyagában is találhatunk. A lakásfelújítások során, amikor ezek az anyagok megsérülnek (például egy hullámpala elreped), az azbeszt por formájában kiszabadulhat, ami rendkívül veszélyes lehet az egészségre.

Az azbeszt kampós végű szálai rendkívül élesek, a mikroszkopikus rostok nem bomlanak le, és a szervezet sem képes megszabadulni tőlük, ha egyszer bekerülnek a tüdőbe. Évtizedek alatt hosszú távú irritációt okozhatnak a tüdőben, ami gyulladást és hegesedést eredményez – ez az úgynevezett azbesztózis. A betegség tünetei közé tartozik a fáradékonyság és a nehézlégzés, később köhögés. Ebből mellhártyadaganat és tüdőrák is kialakulhat, de egyéb szerveket, így a garatot, a gyomrot, a méhet és a petefészket is megtámadhatja a betegség.

Hiába az igyekezet, Európa szerte több százezer megbetegedést és halálesetet írhatunk még az azbeszt számlájára az előttünk álló évtizedekben, az Egészségügyi Világszervezet szerint csak az Európai Unióban évente 20-30 ezer embert érint a probléma, a betegségek lappangási ideje pedig akár 30 év is lehet, így a legjobb módszer a megakadályozására a prevenció és az óvatosság.

Épp ezért nagyon fontos, hogy a lehető legtöbb módon tudatosítsák a lakosságban, hogy az azbeszt eltávolítása speciális felszerelést és szaktudást igényel. A legjobb, ha szakértőkre bízzuk a munkát, akik megfelelő védelemmel rendelkeznek és a megszabott protokoll szerint dolgoznak. Szintén nagyon fontos, hogy az eltávolított, azbesztet tartalmazó építési törmeléket veszélyes hulladékként kell kezelni és csak azok vehetik át, akik megfelelő engedélyekkel rendelkeznek.