promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Rákkeltő anyag miatt több százan perelték be a magyarok nagy kedvencét, csődeljárás alá került a szépségápolási óriás

Rákkeltő anyag miatt több százan perelték be a magyarok nagy kedvencét, csődeljárás alá került a szépségápolási óriás

Színes
Kategória fejléc
Promotions

Dollármilliárdos összegről van szó, az Egyesült Államokban nagy a baj.

Az AVON világszerte ismert márka, több tízezer embert foglalkoztat, öt évvel ezelőtt pedig a Natura & Co-val egyesülve a negyedik legnagyobb szépségipari vállalatóriásává nőtte ki magát. Bevételei dollármilliárdokat tesznek ki, azonban most úgy tűnik, hogy épp szülőhazájában, az Egyesült Államokban került nagy bajba a cég.

Adósságrendezési eljárást indítottak ugyanis az Avon Products, Inc. ellen - ami az AVON szépségápolási márka amerikai székhelyű, operatív tevékenységeket nem végző leányvállalata -, mivel nem tudták kifizetni annak a több száz pernek a költségét, ami mögött a talkum nevű, rákkeltő összetevő alkalmazása áll. Eddig összesen 225 millió dollárba, vagyis mintegy 81 milliárd forintba került a kártérítési ügy, ám további 386 esetben kellene fizetniük, amit már nem tudtak kigazdálkodni.

A perek egy évtizedekkel ezelőtt használt anyagra vezethetők vissza, amikor púderekben alkalmazták az úgynevezett talkumot, melyet töltőanyagként használták, a szervezet pedig nem képes hasznosítani ezt, de nem ez a legnagyobb probléma.

A talkum ugyanis az Egyesült Államokban lefolytatott bírósági vizsgálatok szerint petefészekrákot okozhat, belélegzése pedig tüdődaganatot eredményezhet. Utóbbi kapcsán nem sikerült kellő bizonyossággal alátámasztani mindezt, előbbi betegségnél pedig megoszlanak az eredmények, és további vizsgálatokra lesz szükség.

Az összetevő alkalmazása több nagy szépségipari vállalatnál is problémát okozott, így a Chanel és a L’Oréal is eltávolította a talkumot termékeiből, tartva a további perektől. AZ USA-n kívüli piacokon, mint például az Egyesült Királyságban és Európában nincsen csődeljárás, a mostani ügy pedig nincs hatással az Egyesült Államokon kívüli piacokra, illetve azt is kiemelték, hogy a talkum miatti perek a 2016 előtt értékesített termékekre vonatkoznak, főként a több mint 40 évvel ezelőtt forgalmazott testpúderre, napjainkban pedig kizárólag kozmetikai minőségű talkumot használnak, ami bizonyítottan azbesztmentes.

Forrás: Origo