promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Magyar étel került fel a világ legjobbjai közé, sosem találod ki melyik az

Magyar étel került fel a világ legjobbjai közé, sosem találod ki melyik az

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc

Azt sem tudtuk, hogy ezt az ételt ismerik külföldön, közben igazi toplistásnak számít.

A tahonya, vagy ahogy sokan ejtik targonya egy nagyon népszerű étel kis hazánkban. Ez egyfajta reszelt száraztésztaféle. Egy régi paraszt- pásztorétel is ebből készül, a pergelt leves, ami egy igazán laktató magyar fogás.

A nevét 1788 óta viseli, amit ráadásul először versekben használtak. Elkészítése egyáltalán nem könnyű, ezért cserélte fel a reszelt tészta. Az Alföldön terjedt el a parasztok körében pirított, sűrű és kemény formában. Az ételt eredetileg Perzsiából vettük át a törökök által. A neve is az oszmán-török tarchana névből ered, hozzánk már dél-szláv közvetítéssel került 1600-tól. Régen a pásztorok aludt tejben főzték meg a tésztát. Nyár első felében készítették és a júniust tarhonyaszárító időnek nevezték.

A szegedi asszonyok híresen jó tarhonyakészítők és ezt a hagyományt a mai napig őrzik. Tarhonyafesztivált is tartanak, a legtöbb nevezés a Vajdaságból, Romániából és Szegedről érkezik.

A tarhonya alapanyagai a liszt, tojás, víz és ízesítésként a só. A tésztát nem gyúrták, hanem sodorták és az apróbb részeket átszitálták. Többféleképpen lehet elkészíteni, Szentesen tejföllel vagy tojással keverik el. Általában mielőtt megfőznék lepirítják zsíron vagy olajon, majd sós vízben készre főzik. Az eredeti jó magyar ételünk, a pásztortarhonya krumplival, hagymával és szalonnával készül.

Létezik tejbetarhonya is, ami úgy készül, hogy a lepirított tésztát tejjel készre főzik.

Az 1960-as évektől kezdve már gépi változatban gyártják, ami sokkal szabályosabb formát ad, mint a kézzel készült. Két- és négy tojásos verziója létezik. Számos jobbnál jobb receptet találhatunk, ami erre a tésztára épül. Manapság egyszerűbb dolgunk van, ha esetleg úgy döntünk, hogy főznivalónk alapjául választjuk, mert bármelyik bolt polcán megtalálható.

A tarhonya igazi hurgarikum, ezért is nagy dolog, hogy bekerült az 50 legjobb tésztaétel közé, raádasul nemzetközi szintenEzt a listát Olaszország képviselte a legtöbb ételével, de hát ez nem meglepő, hiszen tésztákban verhetetlenek. Azonban az így is igazi elismerés, hogy egyáltalán szerepelünk rajta egy specialitásunkkal és a 37. helyen végeztünk. 

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Tarhonya