promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Magyar húsgolyó recept lett világhírű, jobb mint az IKEA ikonikus húsgolyója?

Magyar húsgolyó recept lett világhírű, jobb mint az IKEA ikonikus húsgolyója?

Borítókép:  Youtube videó részlet
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc

Egy magyar húsgolyó-recept kapros túrós tésztával tarolja le az internetet – karakteresebb, háziasabb és ínycsiklandóbb, mint az IKEA klasszikusa!

Amikor az ember húsgolyóra gondol, szinte automatikusan a svéd bútoráruház híres fogása jut eszébe. De most egy magyar változat kavart hatalmas port: egy zseniális recept, amely nem a megszokott barna szósszal, hanem egy egészen új kombinációval robbant be a köztudatba – kapros túrós tésztával.

A magyaros húsgolyó már első látásra is ízletesebbnek tűnik, mint elődje, az IKEA-s húsgolyó: apróbb, fűszeresebb, karakteresebb. A BRGS Youtube csatorna szakácsa, a videóban a kb. 500g-nyi darált sertés(comb, lapocka) vagy marhahúst sóval, borssal, fokhagymával, tojással, 1 mokkáskanyálni zsemlemorzsával és 1 darab apróra vágott hegyes erős paprikával keveri össze, majd kézzel formázza falatnyi méretű golyócskákká.

Kolozsvári szalonna, gomba és a paradicsomos ragu

A húsgolyók nem magányosan sülnek-főnek.

Egy szaftos, fűszeres ragu alkotja a húsgolyók igazi otthonát, amitől még a falatok is egymásért versenyeznek. 

A séf apróra vágott füstölt szalonnát és korozsvári szalonnát pirít zsírjára, majd hozzáadja az apróra vágott lilahagymát és a nagyobb darabokra, körülbelül 4-6 cikkekre vágott gombát. Miután a hozzávalók összeestek, egy kevés paradicsompürével (nagyjából 140 g-nyi konzervpürével) és 1 mokkáskanálnyi fűszerpaprikával bolondítja meg az szalonnaágyat, majd ízlés szerint alaplével (vagy vízzel) önti fel.

Ebbe a szaftos alapba kerülnek bele a húsgolyók, amik így egyenletesen főnek meg és szívják magukba a füstös, pikáns ízeket.

A konyhamester a végén egy adag tejföllel díszíti az ételt – és már el is készült az ízletes és laktató, magyaros fogás.

Az elronthatatlan kapros-tejfölös túrós tészta

A húsgolyókat nem akármivel tálalja: a köret is külön említést érdemel.
A séf a fodros tésztát klasszikus módon puhítja, egy fazéknyi lobogó, forró vizbe áztatja a tésztadarabkákat, majd ropogósra pirított szalonnával forgatja össze, végül egy nagyobb adag túróval (körülbelül 150g) és kapros tejföllel koronázza meg a köretet. A kapor friss, jellegzetesen pikánsabb íze, a túró és tejföl krémessége és a szalonna füstössége tökéletesen passzol a fűszeres húsgolyók mellé, a túrós-csusza ágyon pedig konkrétan verhetetlen párost alkotnak együttesen.

Miért lett ekkora szenzáció a magyaros húsgolyó?

Az IKEA húsgolyója már a múlté, mert a magyaros változat karakteresebb, laktatóbb és egyszerűen ízletesebb. És persze ne felejtsük el azt sem, hogy a magyar konyha mindig is híres volt arról: ha valamit főz, azt szívvel-lélekkel készíti – sok hússal, változatos, kalandos ízvilággal és még több lélekkel.

Próbáld ki Te is!

Ha eddig csak az IKEA húsgolyóit ismerted, most itt az ideje, hogy egy igazi házias magyar változatot is megkóstolj. Némi darált hús, egy kevés szalonna, túró, kapor, egy kis türelem – és már kész is a fogás, amivel mindenkit leveszel a lábáról.

Vigyázat, függőséget okoz!

Az alábbi videóban megnézheted a teljes receptet: