.jpg?crop=2604,1074,35,23&width=386)
Bödőcs óriásit tévedett, súlyos következménye lett
Olvass tovább...
Ha egy receptnél a séf hamarabb pirul meg, mint a pulyka, ott valószínűleg több a pálinka, mint a józan ész – Gálvölgyi János húsvéti klasszikusa újratöltve.
Ha van valami, amit a magyar humor halhatatlanjai közé lehet sorolni, az Gálvölgyi János és összetéveszthetetlen stílusa. Az RTL Klub egykori sikeres műsorában, a Heti Hetesben elhangzott egyik emlékezetes jelenet újra és újra felbukkan a videómegosztó portálokon – főleg a húsvét közeledtével hazugság lenne tagadni, hogy a tipikus magyar szokás szerint az ünnepi hangulatot néhány feles pálinkával is megspékelik egyesek.
Tizenkét évvel ezelőtt Gálvölgyi egy rendkívül különleges, de annál inkább kótyagos receptet olvasott fel a műsorban, amely első pillantásra, vagy hallásra akár teljesen hihetőnek is tűnhet. Nem többről, mint egy jókora pulykáról, egy sütőről és némi szomjoltóról esik szó. Aztán... nos, a helyzet lépésről lépésre kezd kicsúszni a kezek közül. A recept neve már önmagában árulkodó: Pálinkás pulyka.
Kezdetben még minden a tervek szerint alakul – a séf józan, a pulyka nyers, a pálinka meg csak mértékkel fogy:
Vegyünk egy pulykát.
Egy pohár pálinka.
Tegyük a pulykát a sütőbe.
Még két pálinka.
Eddig még bárki követni tudja a receptet – pulyka bent, pálinka lent. Aztán jön az 5. lépés, ahol a szakács lassan elveszti a fonalat... meg a gravitációt is.
Állítsuk a hőfokot 190 sütőre.
3 pálinka.
Süssük a kapcsot be.
Olvass tovább...
A szakács itt vélhetően már nemcsak a pulykát, hanem a mondatokat is forgatja, és nem úgy, ahogy azt a klasszikus gasztronómia tanítja. A húsvét közeledtével persze az ember kicsit elnézőbb – főleg, ha ilyen vidám módon szembesül a pálinka ünnepi szerepével.
Most még topáni 4 pálit.
Pulykázzuk meg a zsírt!
Pálinkát a másik palackot még.
Dugjunk pulykánkat a ...
Aki eddig kibírta nevetés nélkül, annak valószínűleg acélból vannak az idegei. Az egész jelenet egy abszurd kabaré, ahol a konyha, a nyelv, és az alkohol szentháromságában teljesedik ki a magyar humor.
Poharazzunk még egy pálinákot az öntbe!
Süssük a pálinkát még egy órát.
Ez a recept nem a Michelin-csillagos élményeket célozza meg, hanem a rekeszizmokat – és abban tényleg verhetetlen. Ami pedig külön öröm: Gálvölgyi János humora még ennyi év távlatából is aktuális, eleven, és azonnal mosolyt csal az arcokra.
És hát… közeleg az ünnepi időszak, a húsvét, amikor idehaza már-már nemzeti sport, hogy az ünnepi asztalon a pulyka mellett legalább ugyanakkora főszerepet kap a pálinka – sőt, néhol a sorrend is felcserélődik: előbb a feles, aztán jöhet a húsvéti kötözött sonka, kaszinótojás, sonkatekercs és franciasaláta, ki-hogy szereti.
Ez a klasszikus jelenet pedig újra bebizonyítja: ha egy legendás recept megírása a tét, néha elég csak kicsit túl közel hajolni az üveghez…
Az alábbi videóban a legendás humorista, Gálvölgyi János az egykori Heti hetes műsorából idézi a receptet:
Olvass tovább...