promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Olyan állat húsa került bele a töltött káposztába, ami nagyon nem odavaló, így szolgálták fel

Olyan állat húsa került bele a töltött káposztába, ami nagyon nem odavaló, így szolgálták fel

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc

Felfoghatatlan, hogy mi került bele a töltött káposztába.

A töltött káposzta Magyarország egyik legismertebb és legkedveltebb étke, amely az év minden időszakában ünnepi hangulatot teremt. Különösen a családi összejöveteleken és a téli hónapokban. fogyasztják. Sok családban a recept generációk óta öröklődik, őrzi a hagyományok nyomait, miközben minden falatban ínycsiklandó harmóniát és melegséget kínál.  Alapvetően egy olyan étel, amely a hagyományos magyar konyha sokszínűségét tükrözi, de nemcsak a magyar vidéki élethez köthető, hanem a magyar történelemben is jelentős szerepet kapott. A töltött káposzta története valójában egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor a káposzta és a fűszeres húsok elegyítése a mindennapi étkezések részévé vált, olyannyira, hogy az már külföldön is elterjedt. A különböző tájegységeken más-más változatai alakultak ki, így a töltött káposzta igazán megosztó kérdés még az országon belül is. Akár a füstölt hússal gazdagított, akár a friss paradicsomos változattal szimpatizálunk, minden egyes elkészítési mód egy-egy történetet mesél el, legyen szó egy falusi konyháról vagy egy nagyvárosi étteremről.

Hiába a sokféle elkészítési mód, Vas vármegye még ezen is csavarni tudott egyet.

Idén harmadjára került megrendezésre egy igazán párját ritkító fesztivál, mely kulináris különlegességeivel írt fel egy települést nagy betűkkel a térképre: Hegyháthodászon tartják ugyanis a hódfesztivált, ami idén a korábbiaknál is kiemeltebb figyelmet kapott.

Egy régi klasszikust gondoltak újra, nem nehéz kitalálni mi az: a töltött káposztába tettek bele egy igen szokatlan alapanyagot. Ez pedig nem más, mint a füstölt hódcomb. Megbotránkozásra semmi ok: ez a csemege abszolút ehető, ráadásul nem idén használták ezt a különleges és nemes húst ételek elkészítéséhez. A töltött káposztát a jól ismert recept szerint készítették, a hódhússal együtt pedig 3-4 órán keresztül főzték.

A Vas vármegyei Hódfesztiválon tiszteletét tette Závogyán Magdolna kulturális államtitkár, Prohászka Béla Békés vármegyei, Venesz-díjas mesterszakács, dr. Becsei László, a Békés Vármegyei Központi Kórház főigazgatója és Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója is, akik segítettek is a különlegesség elkészítésében.

Milyen íze van a füstölt hódcombnak és csak töltött káposztába illik-e?

Természetesen mint minden szokatlan alapanyagot, valami jól ismerthez hasonlítanak: beszámolók szerint ez leginkább a libának és a pulykának a húsára hasonlít. Prohánszka Béla szerint ennek a húsnak a fogyasztása csak nálunk szokatlan, a világon több helyen keresett csemege. Ő például főzött már vele, készített hód javát vörösboros lecsóval fantáziaételt, valamint tökmagolajjal fényezett hódmártást dödöllével is.

A hódzsír bőrbetegségek gyógyítására is jó, mája pedig szinte egyenértékű a libamájjal.

A Fesztivál nagyon hálás volt az idelátogatóknak és a segítőknek, egy Facebook posztban köszönték meg a közreműködést:

Szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki bármilyen módon hozzájárult a III. Hódfesztivál sikeres lebonyolításához. 
Köszönjük a Nemzeti Művelődési Intézet közreműködését, Prohászka Béla és csapatának a fenséges ételeket!
Köszönet a szervezőknek, a segítő kezeknek akik felépítették a helyszínt és gondoskodtak a jó hangulatról!
Köszönjük minden fellépőnek,résztvevőnek hogy fantasztikus előadásaikkal,bemutatóikkal sokaknak örömet és jó kedvet szereztek.
És végül köszönjük minden kedves vendégünknek,hogy ellátogattak hozzánk!
Reméljük idén is jól érezték magukat!
Jövőre újra találkozunk!

Sokan felhúzták a szemöldöküket a különleges összetevő hallatán.

Korábban igencsak megcsappant a hódok létszáma Magyarországon, majd ezt a folyamatot egy sikeres visszatelepítésnek köszönhetőn sikerült megállítani, mára pedig annyira elterjedtté válta, hogy vadászni is lehet rájuk, október 1. és március 31. között.

Aki esetleg idén nem tudott volna ellátogatni, az ne aggódjon, kiemelt prioritást élvez a fesztivál és szeretnék még igen sokáig megtartani, annak tradicionális és közösségformáló ereje miatt, nyilatkozta Závogyán Magdolna, aki hagyománnyá tenné ezt a különleges alkalmat:

,,A 21. század kihívásai mellett, amikor felgyorsult a világ, és a fiataljaink elmennek a nagyvárosba, nagyon fontosak ezek a közösségi együttlétek, ahol a gasztronómia szervező erő. Az „édesanyám tűzhelye melege” milyen hívó erő volt egy család összetartásában! Ezt mindig fontosnak tartjuk a kulturális területen."