promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Meggyalázták a magyarok egyik kedvenc ételét, szokatlan hozzávalót adtak a klasszikus töltött káposztához

Meggyalázták a magyarok egyik kedvenc ételét, szokatlan hozzávalót adtak a klasszikus töltött káposztához

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc

Sokan gusztustalannak tartják ahogy elkészítették a fogást, kiborultak a magyarok.

Van jó néhány olyan klasszikus a magyar konyhában, ami különösen közel áll a szívünkhöz és felér egy hátba szúrással, ha radikálisan megváltoztatják a receptet. Ilyen a csirkepaprikás, a halászlé, a bejgli (nem véletlen, hogy nehezen veszi be a magyarok gyomra a dubai csokis bejglit), gulyásleves és minden kétséget kizáróan a töltött káposzta is.

Közös ezekben az ételekben, hogy van egy szigorú szabályrendszer, ami mentén el kell készíteni, ám mindenkinek van valami apróság, egy kis trükk, egy fortély, amitől az általa főzött le a legjobb.

A magyar ételek elkészítése tájegységenként változik.

Ezek olyan elkészítésbeli fortélyok, amitől az alapétel radikálisan nem változik meg, inkább emocionális és lokálpatrióta indíttatások lapulnak mögötte. Most azonban az egyik magyar ételünket olyan módon készítették el, ami sokaknál kiverte a biztosítékot és nem rejtették véka alá a véleményüket. A poszt alatt több mint 1000 hozzászólás gyűlt össze és mindegyik egyöntetű véleményt fogalmazott meg: ez így náluk biztosan nem kerülhetne ki az ünnepi asztalra.

Fördős Zé kollégái különböző töltött káposzta variációkat mutattak be, amik szintén felvonultatnak szokatlan elemeket:

Mi volt a szokatlan hozzávaló, ami teljesen megváltoztatja ezt a klasszikus karácsonyi ételt?

Nem más, mint a sárgarépa és a fehérbor. A recept írója állítja, hogy ettől a két hozzávalótól az étel szintet lép és olyan íze lesz, ami bármelyik töltött káposztát felülmúlja. Ráadásul nem is keveset tesznek bele a recept szerint: 1 liter fehérbort és 3 darab sárgarépát adnak az ételhez. Amikor a káposzta és a hús, meg a rizs is megpuhult, a fehérbort akkor önti hozzá és a lereszelt sárgarépa is ekkor kerül bele. Ezután a káposztát két órára sütőbe tolja és lassú tűzön süti, így összeérnek az ízek. A kiakadás oka az volt, hogy a legtöbben nem tudják elképzelni a répa ízét a töltött káposztában, mivel az édeskés sárgarépa valóban nem feltétlenül passzol ezekhez az ízekhez. Azon, hogy a csak főzéssel készült ételt még két órán keresztül sütik is, kevesebb embert botránkoztatott meg.

Mindenki döntse el, hogy kipróbálná-e ezt a verziót, de ha valaki az eredeti receptre esküszik, akkor ebből a videóból megtudhatja, hogy mitől lesz egy töltött káposzta klasszikusan karácsonyi: