A magyar népmesék gyilkos fenevadáról, a kisgömböcről elmondták, hogy milyen étel valójában
Olvass tovább...
A legkedveltebb magyar ételek ízesek, laktatóak és nem felejti el, aki egyszer kóstolta.
Magyarország messzeföldön híres egyedi gasztronómiával büszkélkedhet, a jellegzetes fogásokat a világ legtávolabbi részén is ismerik. Az ételek fűszeresek és aromásak, alapvető hozzávaló a hagyma, a fokhagyma és a paprika. Tény, hogy mi magyarok nem félünk a markáns ízektől és a tartalmas, laktató ételektől.
A levesek fontos szerepet játszanak a magyar konyhában, ahogy a hús is, különösen a sertéshús és a marhahús népszerű. A pörkölt, a gulyás, a kolbász és a hurka mind tipikus példái a húsételeknek, emellett azért csirke is gyakran kerül az asztalra, például a paprikás csirkében vagy az újházi tyúkhúslevesben.
Olvass tovább...
Az egyik legismertebb magyar étel a gulyásleves, amely eredetileg pásztorok étele volt. Ez egy tartalmas leves, marhahússal, burgonyával, hagymával, paprikával és fűszerekkel főzve. Számos más ország éttermeiben elérhető, itt-ott kisebb változtatásokkal, de minden esetben összekapcsolják Magyarországgal.
A paprikás csirke, vagy egyesek szerint csirkepaprikás az egyik legismertebb, szaftos, ízletes étel, amelynek szintén egyik fontos hozzávalója a finom porrá őrölt, szárított pirospaprika. Köretnek galuska vagy nokedli illik mellé, az ország nagy részén tejfölt is kínálnak hozzá.
Ha a legismertebb, külföldön is népszerű magyar ételeket vesszük alapul, akkor a töltött káposzta dobogós helyen szerepel. Ez tradicionálissn darált hússal kevert rizsből áll, amit káposztalevelekbe tekerbe főzünk meg, a paprikás csirkéhez nagyon hasonló alapú szószban. A karácsonyi időszakban a legnépszerűbb, nem csak nálunk, hanem több kelet-európai országban is.
Olvass tovább...
Hazánkban viszonylag alacsony a halfogyasztás mértéke, pedig rendkívül jót tenne az egészségünk szempontjából. Főként, ha már van egy tradicionális halételünk is. A halászlé egy hagyományos magyar halleves, amely a Duna és a Tisza mentén a legnépszerűbb. Nincs is olyan, magára valamit is adó étterem a folyók partján, ahol ne lehetne frissen készített halászlét rendelni. A pirospaprikával ízesített, pontyból vagy harcsából készült leves sok külföldit lenyűgöz az intenzív ízével.
Desszertek terén is tettünk le emlékezetes ízeket az asztalra. A dobostorta is egy világszerte ismert magyar nyalánkság, amit Dobos C. József cukrász alkotott meg a 19. században. A réteges, csokoládés vajkrémmel töltött piskótatorta, karamellizált cukormázzal a tetején egyszerre látványos és elképesztően finom.